Zlatica Gregorová Samospráva

Krajskí poslanci rozdelili dotácie v športe: Podporu dostal aj okres Šaľa

Po roku opäť Nitriansky samosprávny kraj riešil žiadosti. Svoje návrhy na prospešné projekty mohli podať žiadatelia ešte minulý rok.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci rozdelili dotácie v športe: Podporu dostal aj okres Šaľa
Zdroj: TASR

Hlavným merítkom posudzovania projektov pre získanie Dotácie NSK v oblasti športu je ich kvalita a význam pre mesto či dedinu žiadateľa, ako aj možné spolufinancovanie z ďalších zdrojov. To všetko berú do úvahy krajskí poslanci, ktorí o spomínaných dotáciách rozhodovali na 2. zastupiteľstve v marci tohto roka. A my už vieme, kto a koľko dostane.

Rozdali skoro 70 000 eur

Nenávratný finančný príspevok z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja dostane žiadateľ s projektom, ktorý napr. plánuje zorganizovať športové podujatie alebo chce napomôcť rozvoju tejto oblasti vo svojom meste, či dedine.

Ako NSK informuje vo VZN o poskytovaní dotácií, „maximálna výška dotácie jednému žiadateľovi na jeden projekt nesmie prekročiť sumu 1700 €. Požadovaná výška dotácie musí byť nižšia alebo rovná ako 1700 € a nesmie byť vyššia ako celkové náklady na projekt. Minimálna výška dotácie jednému žiadateľovi na jeden projekt je 300 eur.“ Na tento rok vyčlenili pre okres Šaľa sumu 68 449 eur.

Ponúkame vám prehľad našich klubov a združení, ktoré dotácie získali, tak, ako ho zverejnila NSK na svojom portáli.

Podpora pre Šaľu

Mesto Šaľa má s najvyšším počtom žiadateľov o NFP aj najvyššiu sumu dotácií. S projektami sa ich na kraj obrátilo skoro dvadsať. Tu je ich stručný prehľad: Priatelia hradu Gýmeš dostali na svoje stretnutie príspevok, Csemadok zorganizuje športové podujatie, koniari z Humanity aj prípravky mladých futbalistov dostanú spolu čiastku 5110 eur.

V meste sa bude konať aj športový tábor, Medzinárodné voltížne preteky CVI Pezinok a CVI Frenštát pod Radhoštěm i Májové jazdecké preteky, ktoré kraj podporí celkovou sumou 3860 eur. Na svoje si prídu aj šalianski modelári, ktorým s organizovaním medzinárodného stretnutia dopomôže NSK, rovnako ako aj šalianskym plavcom z Tritón – u na organizáciu medzinárodného podujatia a aj Mestu Šaľa s akciou Deti aj dospelí v pohybe. Celkovo im kraj rozdelí 4640 eur.

Krajskí poslanci sa rozhodli podporiť aj ďalšie naše subjekty a to: tenistov, telovýchovnú jednotu, bežcov, streetball, tanečníkov, voltižérov, seniorov, žiakov, nevidiacich a slabozrakých i maďarských rodičov s plaveckým výcvikom. Celkovo tieto združenia dostanú od NSK dotáciu pribl. okolo 17 000 eur.

Peniaze aj na vidiek

Obec Diakovce NSK požiadala o dotácie v súvislosti s organizovaním športových podujatí na kolieskových korčuliach a dostane od NSK 1150 eur. Na prípravy hádzanárskeho turnaja kraj pomôže čiastkou 1700 eur, tábor budú môcť zorganizovať s čiastkou 1470 eur a rovnako dostane aj podujatie Diakovce Hopsa hore. Usporiadaniu futbalového maratónu dopomôžu dotáciou 1470 eur. V obci sa do aktivít zapoja aj žiaci s Pohybom za zdravím, ktorým prispelo NSK sumou 1300 eur a športom aj oddychom budú žiť aj maďarskí rodičia, ktorí získali príspevok 1470 eur. Obec celkovo získala od NSK dotácie v sume 10 030 eur.

Hájske a Horná Kráľová

I v Hájskom by chceli svojim obyvateľom pripraviť niekoľko športových aktivít. Dotáciu 1600 eur dostanú na opravy interiéru športového klubu a nákup potrieb. Farníci z Hájskeho plánujú usporiadať Športové dni, na ktoré im kraj prispel sumou 1470 eur a chceli by sa zapojiť aj žiaci z miestnej školy. Tí si zasúťažia na atleticko – loptovom podujatí, na čo krajskí poslanci kývli sumou 1400 eur. Hájske tak od NSK získala na svoje aktivity celkovo 4480 eur.

Podobne aj v Hornej Kráľovej chcú zorganizovať niečo zaujímavé pre občanov. Bude to akcia Dieťa v pohybe s dotáciou 800 eur. Rodičovskému združeniu pri miestnej ZŠ v Kráľovej nad Váhom prispeje NSK sumou 800 eur ako organizátorovi 7. ročníka Málotriednej olympiády Eurocamp XVIII. medzi ZŠ ZŠ Kráľová nad Váhom (NSK) a ZŠ Topoľnica (TSK).

Dajú aj Močenku

Aj Močenčanov spája futbal, čo dokazuje rovnomenný projekt, podporený sumou 1700 eur. O možnosť získať podporu sa prihlásil aj Neded. V dedine by chceli utužiť Priateľstvo na zelenom trávniku a mimo neho EUROCAMP XVIII. Pomôžu si sumou od NSK vo výške 1470 eur a na podujatie Nededské dni dostanú čiastku 1700 eur.

Úspešnými žiadateľmi bol aj Tešedíkovčania. Tí by chceli usporiadať letný tábor, podporiť v pohybe včielky aj lienky, zorganizovať medzinárodný futbalový turnaj i cezpoľný beh. Tešedíkovskí maďarskí rodičia z miestnej materskej školy plánujú akciu Pohybom pre zdravie. To všetko podprí NSK celkovou sumou 1470 eur.

Voltižérom aj lukostrelcom

Trnovec nad Váhom a jeho združenie OZ Farao zorganizujú Národné preteky SVP a medzinárodné preteky CVI vo voltížnom jazdení, JK Lángov Dvor bude usporadúvať Slávnostné otváranie jazdeckej sezóny 2018 a western preteky, miestni lukostrelci potrebujú doplnenie potrebného vybavenia a uskutoční sa tu aj Turnaj o pohár starostu obce Trnovec nad Váhom – XXIII. ročník. Celkov obec získa NFP 6110 eur.

Usilovnými predkladateľmi projektov boli Žihárčania, ktorí získali skoro 6000 eur v dotáciách na tieto športové aktivity: športový víkend mládeže, športový tábor, Futbalový turnaj družstiev starých pánov z družobných obcí aj na plavecký výcvik.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM