Zlatica Gregorová Správy

Kraj si posvietil na zdravotnú starostlivosť: Aký je vek lekárov v okrese Šaľa?

Nedávno zasadali poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Rokovali aj o aktuálnej situácii v zdravotnej starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Kraj si posvietil na zdravotnú starostlivosť: Aký je vek lekárov v okrese Šaľa?
Foto: Zlatica Gregorová

Lekár NSK Ľubomír Ševčík spracoval analýzu súčasného stavu naplnenia verejnej minimálnej siete ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v Nitrianskom samosprávnom kraji. Materiál si vyžiadali krajskí poslanci.

Poisťovne

Podľa zverejnených dokumentovHlavnú úlohu pri zabezpečovaní dostupnej zdravotnej starostlivosti v zmysle platnej legislatívy majú zdravotné poisťovne, ktoré sú podľa zákonov povinné zabezpečiť poistencovi zdravotnú starostlivosť v rozsahu ustanovenom v osobitnom predpise a poskytnúť poistencovi na požiadanie informáciu, s ktorými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti má uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Ako uvádza spracovateľ analýzy pre Nitriansky samosprávny kraj: „skutočnosť je však taká, že zdravotné poisťovne túto svoju povinnosť obchádzajú a požiadavky pacientov na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti presúvajú na lekára NSK, ktorý však takúto povinnosť zo zákona nemá. Napriek tomu lekár NSK je v otázke zabezpečenia zdravotnej starostlivosti súčinný a v rámci svojich možností ich zabezpečuje.“

Dlhé čakanie

Podľa Ľubomíra Ševčíka je zrejmé, že v Nitrianskom kraji pracuje väčšina lekárov vo veku nad 60 rokov. Tých by do roku 2025 chceli nahradiť, pričom pôjde o 30% špecialistov a 42% všeobecných lekárov. Lekár NSK tiež zdokumentoval dlhé čakacie doby, pričom pri všeobecnom lekárovi je priemer 14 dní, pri špecialistovi ide o 3–6 mesiacov, počas ktorých treba čakať na vyšetrenie.

Spracovateľ analýzy pre NSK v dokumente uvádza, že Rezidentský program Ministerstva zdravotníctva je dobre myslený, ale nerieši súčasné problémy v zdravotníctve v krajoch. „Ako dôležité sa javí možnosť finančnej motivácie pre lekárov – absolventov lekárskych fakúlt a lekárov, ktorí majú záujem pracovať v NSK,“ uvádza Ľubomír Ševčík.

Analýza

Podľa analýzy lekára NSK má okres Šaľa 8 lekárov Všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti pre dospelých vo veku 51–60 rokov, 4 lekárov od 61–65 rokov a 2 lekárov vo veku 66–70 rokov a 4 odborníkov, ktorý majú vek medzi 71–75 rokov.

Vo Všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast pracuje, podľa analýzy Ľubomíra Ševčíka, 13 lekárov v priemernom veku 61 rokov.

Špecialisti

Špecializovaná gynekologická ambulantná starostlivosť je v okrese Šaľa zastúpená 7 lekármi priemerného veku 57 rokov. V analýze je uvedené aj to, koľko lekárov pracuje v Špecializovanej zubno-lekárskej ambulantnej starostlivosti v okrese Šaľa. Podľa lekára NSK je 19 lekárov, ktorí majú priemerný vek 57 rokov.

Okres Šaľa má v špecializovanej ambulantnej starostlivosti 2 ortopédov. Dosahujú priemerný vek 43 rokov. Neurológiu zastupuje jeden lekár, ktorý má 35 rokov.

Posledný odbor, ktorý preskúmal Ľubomír Ševčík vo svojej analýze, je Špecializovaná ambulantná starostlivosť – pneumológia a ftizeológia. Tu okres Šaľa reprezentujú dvaja lekári v priemernom veku 61 rokov.

Foto: ilustračné

Zaujímavé informácie a aktuálne správy z regiónu i celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Fa­cebooku a Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM