Peter Štrbo Rôzne

Kraj môže mať problémy s vymáhaním pohľadávok

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica má obavy, že kraju sa v budúcnosti skomplikuje vymáhanie jeho pohľadávok. Dôvodom je uznesenie, ktorým regionálni poslanci na svojom júlovom zasadnutí rozhodli o zrušení organizácie Správa

Podľa Belicu zachránila táto inštitúcia pre NSK veľké finančné hodnoty. „My sme boli jediný kraj, ktorý vystihol právne vákuum v minulosti a zriadili sme Správu záväzkov a pohľadávok vo veľmi príhodnom čase. Bola zriadená za výhodnejších právnych podmienok ako v súčasnosti. Ak by sme ju potrebovali vytvoriť nanovo, už by musela fungovať iným, pre kraj menej výhodným spôsobom. preto som poslancov upozornil na to, aby si svoje rozhodnutie dobre rozmysleli,“ uviedol Belica. Ako pripomenul, v súčasnosti kraj takúto organizáciu akútne nepotrebuje, ale situácia sa v budúcnosti môže zmeniť a NSK môže svoje pohľadávky vymáhať komplikovanejšie a menej efektívne.// „To boli špecializovaní pracovníci, ktorí si plnili svoje povinnosti iba v tejto oblasti a to bolo z hľadiska finančného riadenia dlhov mimoriadne dôležité, pretože kraj sa tomu nemôže venovať tak profesionálne ako oni. A oni vymohli obrovský balík peňazí, ktorý sa pohybuje v miliónoch eur. Keď som to porovnával aj s inými krajmi, tak to bola ohromná výhoda NSK,“// vysvetlil Belica.

Krajské zastupiteľstvo napokon Správu záväzkov a pohľadávok zrušilo, podľa Belicu však mohli poslanci ešte istý čas počkať. „Dlhy sú uzatvorené, takže teraz nastala istá fáza vákua, ale nie je vylúčené, že budeme ešte takúto inštitúciu potrebovať. A potom ju budeme zriaďovať za iných právnych podmienok, ktoré už pre kraj nemusia byť výhodné,“ dodal Belica.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM