Samospráva

Kraj minul na nové sídlo obrovský balík peňazí: Budovu však stále nemá

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vynaložil na náklady súvisiace s umiestnením svojich úradníkov viac ako 1,76 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Kraj minul na nové sídlo obrovský balík peňazí: Budovu však stále nemá
Zdroj: Dnes24.sk

Napriek tomu kraj svoju budovu stále nemá a väčšina úradníkov sídli v prenajatých priestoroch, kde podľa vyjadrení viacerých poslancov pracujú natlačení a v nevyhovujúcich podmienkach.

Machinácie pri verejnom obstarávaní

Podľa správy, o ktorej rokovalo Zastupiteľstvo NSK na svojom februárovom rokovaní, NSK od roku 2012 do konca roka 2019 zaplatil za prenájom kancelárskych priestorov na Rázusovej ulici v Nitre vyše 940 000 eur. Ďalších takmer 570 000 eur stála projektová dokumentácia k novej budove na Slančíkovej ulici v Nitre.

K jej výstavbe však nikdy nedošlo, pretože ešte v roku 2012 polícia obvinila sedem osôb z machinácií pri verejnom obstarávaní na zhotoviteľa. Odvtedy sa kraj k projektu nevrátil.

Ďalšie peniaze stáli NSK súdne spory so spoločnosťou GAP Real. Kraj sa s firmou súdil pre budovu, ktorú GAP Real postavil pre Úrad NSK na základe zmluvy podpísanej bývalým podpredsedom NSK Miklósom Fehérom. Kraj právoplatnosť zmluvy spochybnil a do postavenej budovy na Palárikovej ulici v Nitre odmietol svoj úrad presťahovať.

Súdny spor stál NSK takmer 260 000 eur. Nitriansky vyšší územný celok (VÚC) okrem toho vedie doteraz neukončené súdne spory so spoločnosťou OTP Banka Slovensko a Miklósom Fehérom za približne 2,5 milióna eur.

Budovu od štátu nedostali

Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu pramenia komplikácie so sídlom úradu z toho, že Nitriansky kraj bol jediným, ktorý pri vzniku VÚC v roku 2001 nedostal od štátu budovu, v ktorej by jeho úrad mohol sídliť.

„Som starý pamätník tých čias. Budova, kde je dnes okresný úrad, mala byť sídlom župy. Potom prišlo rozhodnutie, že nebude, hľadajte si. Potom tu bola sága stavania nových budov. Pri prvej chceli zaplatiť za nepostavenú budovu, čo skončilo totálnym fiaskom pre tých, ktorý toto navrhovali. Pri druhom pokuse postaviť sídlo NSK na Slančíkovej ulici zlyhal človek. Keby nedošlo k tomuto zlyhaniu, tak možno už dnes stojí,“ zhrnul Belica.

Po takmer dvoch desaťročiach existencie má NSK podľa jeho predsedu stále niekoľko možností, ako problém s umiestnením svojho úradu riešiť.

Úprava internátov

„Môžeme zrenovovať bývalé stredoškolské internáty, ktoré sú vhodné, pretože majú bunkový systém interiérov a pri jednoduchých úpravách sa takáto budova dá vhodne adaptovať. V minulosti to nebolo možné, pretože tie internáty vtedy boli obsadené. Ak to bude lacnejšie ako postavenie navrhovanej budovy na Slančíkovej ulici, tak to bude efektívne,“ skonštatoval Belica.

Ako pripomenul, priestory pre Úrad NSK musia mať okrem dostatočnej kapacity kancelárií aj vhodné priestory na vybudovanie parkoviska. „Vo výhľade tak máme predovšetkým internáty v nitrianskej mestskej časti Čermáň, kde sú dosť veľké priestory a je tam aj vyše hektárový pozemok na zriadenie parkovísk. Ja nemám obavy, že by sa nenašlo riešenie, len poslanci musia povedať, že ideme týmto alebo oným smerom. Ak povieme, že treba postaviť novú budovu, pôjdeme tým smerom, ak povedia, že nájdeme náhradný spôsob, napríklad renováciu starších budov, pôjdeme tým spôsobom, ale už to naozaj treba rozseknúť,“ dodal Belica.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM