Lucia Lauková Samospráva

Kraj chce začať financovať zdravotníctvo: TÚTO sumu plánuje vyčleniť z rozpočtu

Nitriansky samosprávny kraj plánuje poskytovanie dotácií v oblasti zdravotníctva. Pozrite sa koľko financií, chce naliať do vybraných oblastí.

Ilustračný obrázok k článku Kraj chce začať financovať zdravotníctvo: TÚTO sumu plánuje vyčleniť z rozpočtu
Foto: Rastislav Búgel

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje rozšíriť poskytovanie dotácií aj na oblasť zdravotníctva. Až doteraz kraj túto činnosť v rámci dotačnej politiky nepodporoval. Momentálne je už pripravené všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré umožní vyčleniť z rozpočtu NSK peniaze aj na túto oblasť. Podľa návrhu nariadenia by dotácie smerovali do dvoch oblastí.

Pacienti v hospicoch

Jednou je paliatívna starostlivosť o nevyliečiteľne chorých pacientov v hospicoch. „Zdravotné poisťovne prispievajú sumou, ktorá nepokrýva priemerné náklady na jeden deň a jedného pacienta, preto ich časť musia znášať pacienti a sú dofinancované aj z iných príjmov. Aj napriek tomu, pokryjú takto získané prostriedky maximálne 60 % priemerných nákladov na jeden deň a jedného pacienta, čo má za následok každoročné stratové hospodárenie uvedených zariadení s vplyvom na kvalitu zdravotnej, respektíve ošetrovateľskej starostlivosti,“ uvádza sa v zdôvodnení návrhu.

Domáca starostlivosť

Druhou oblasťou, do ktorej by mali smerovať dotácie z NSK je ošetrovateľská starostlivosť o pacientov, ktorých stav si nevyžaduje pobyt v nemocnici, ale nie je ho možné zvládnuť ani v rámci domácej starostlivosti. Poberateľmi dotácií v tejto oblasti by mali byť predovšetkým domy opatrovateľskej služby.

Rozhodnú poslanci

Dohromady plánuje kraj vyčleniť na dotácie pre podporu zdravotníckej starostlivosti na svojom území sumu 100 000 eur ročne. Znenie VZN však ešte musia schváliť krajskí poslanci na svojom zasadnutí v pondelok 4. júla.

Program rokovania

Na programe rokovania má zastupiteľstvo okrem toho aj schválenie rozpočtových opatrení, rozhodovať bude aj o spolufinancovaní spoločných zámerov s moravskými partnermi v rámci projektov Páteřní poutní stezka sv. Cyrila a Metoděje a Partnerství a aktivní institucionální sítě Cyrilometodějské stezky v moravsko-slovenském příhraničí. Poslanci tiež budú odsúhlasovať upustenie od vymáhania niektorých pohľadávok a rozhodovať o narábaní s dočasne nepotrebným majetkom. Zaoberať sa budú aj hospodárením krajských nemocníc v Topoľčanoch a Leviciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM