Peter Sýkora Krimi

Krádeže kabeliek

Policajti v Nitrianskom kraji zaevidovali v priebehu včerajšieho dňa 23.11.2010 dve krádeže dámskych kabeliek.

V obchodnom centre v Šali sa predpoludním stala korisťou zlodeja kabelka uložená v nákupnom vozíku. Nepozorná majiteľka tak prišla o svoje doklady, finančnú hotovosť 100,–€ a platobnú kartu pri ktorej bol poznačený PIN kód. Páchateľ tak nemal veľa práce s výberom peňazí. V priebehu pár minút vybral z účtu poškodenej 100,–€.
**C****elkovo tak majiteľka utrpela finančnú škodu za viac ako 250,–€. **

V druhom prípade ukradla kabelku priamo z ruky poškodenej mladá žena v Trnovci nad Váhom.
86 ročná žena sedela v aute s kabelkou v náručí. Páchateľka jej tašku vytrhla z ruky a drzo z nej vybrala peňaženku. Zakrátko po čine bola zadržaná. Za krádež kabelky jej hrozí až dvojročný trest odňatia slobody. **Majiteľke spôsobila krádežou škodu za viac ako 140,–€. **

Vreckové krádeže a krádeže iných cennejších vecí každodennej potreby nepatria medzi najnebezpečnejšie trestné činy. Na druhej strane treba povedať, že je veľmi nepríjemné ak pri platení v obchode zistíme, že nám niekto ukradol peňaženku. Viac ako samotná strata peňazí nám môže skomplikovať život zdĺhavé vybavovanie nového občianskeho alebo vodičského preukazu, o ktorý by sme pri krádeži prišli.

Peňaženkám, v ktorých obvykle nosíme okrem peňazí v hotovosti aj kreditné karty a rôzne osobné doklady by sme mali venovať viac pozornosti

  1. Ak nosíme peňaženku v oblečení, vždy je treba využiť vnútorné vrecko saka alebo kabátu, ktoré sa dá zapnúť. Prax potvrdzuje, že sa výborne osvedčili taštičky na doklady a peniaze zavesené na krku pod oblečením. Na druhej strane sa príliš neodporúčajú kapsičky na opaskoch, ktoré sú vreckovými zlodejmi ľahko dosiahnuteľné bez toho, aby sme pocítili akúkoľvek manipuláciu s nimi.
  2. I keď máme peňaženku riadne uschovanú, vždy si ju prekontrolujme, ak do nás niekto vrazí alebo ak sa na nás niekto tlačí v rade alebo v dave ľudí.
  3. Ak nosíme peňaženku v príručnej batožine / kabelka, taška, plecniak/, vždy by mala byť vo vnútornom priestore, najlepšie v samostatne uzatvárateľnom oddelení. Bočné vrecká na kabelkách, či taškách vedia vreckoví zlodeji otvoriť bez toho, aby sme čokoľvek pocítili.
  4. Za úvahu stojí aj oddelené nosenie peňazí a dokladov. A takú samozrejmosť, že pri kreditných kartách nesmieme nosiť PIN kód, netreba ani spomínať.
  5. Kabelky a príručné tašky si v žiadnom prípade nenechávať v nákupných vozíkoch.

    V situáciách, keď je pravdepodobnosť vreckových krádeží veľmi vysoká, je nevyhnutné našu pozornosť ešte zvýšiť. Vreckový zlodej môže zaútočiť na náš majetok kdekoľvek a kedykoľvek, ale oveľa pravdepodobnejšie to bude

  • v nákupných návaloch pred vianočnými alebo inými sviatkami
  • v tlačenici na športových alebo kultúrnych podujatiach alebo v hromadnej doprave
  • v období, keď je predpoklad, že máme pri sebe väčšie sumy peňazí, napríklad v čase výplatných termínov a pod.

zdroj: KR PZ v Nitre

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM