Správy

Koronavírusu podľahlo v júli 18 ľudí: Ako bol na tom Nitriansky kraj?

Ochoreniu COVID-19 podľahlo v júli 18 ľudí, čo je najmenej od septembra minulého roka. Pozitívne správy hlási Nitriansky kraj.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírusu podľahlo v júli 18 ľudí: Ako bol na tom Nitriansky kraj?
Zdroj: TASR/AP

Počas júla zomierali Slováci najčastejšie na choroby obehovej sústavy. Išlo o 46,3 percenta úmrtí. Ďalej Slováci podliehali nádorom, išlo o 26,1 percen­ta úmrtí.

Treťou najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby dýchacej sústavy, ktoré predstavovali 7,4 percenta. Novému koronavírusu podľahlo v júli 18 ľudí. Vyplýva to z predbežných údajov o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v júli 2021, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Príčiny úmrtí

Podľa ŠÚ SR dominovali v štruktúre úmrtí na Slovensku tradičné príčiny. Na choroby obehovej sústavy zomrelo v júli takmer 1 900 osôb, čo je takmer o tri percentá menej, ako je päťročný priemer. Nadúmrtnosť oproti priemeru sa pri kardiovaskulárnych ochoreniach prejavila vo vekovej skupine mladších seniorov od 65 do 74 rokov, keď predstavovala tri percentá.

Na nádory zomieralo v SR už od začiatku tohto roka menej ľudí, ako je päťročný priemer.

Nádorové ochorenia spôsobili v siedmom mesiaci roka 26 percent všetkých úmrtí, keď na ne zomrelo viac ako 1 100 osôb. Ani v jednej zo sledovaných vekových skupín sa v siedmom mesiaci v súvislosti s nádormi neprejavila nadúmrtnosť, uviedol ŠÚ SR.

Prvú päťku najpočetnejších príčin úmrtí doplnili v júli choroby dýchacej sústavy (sedem percent), tráviacej sústavy (šesť percent) a vonkajšie príčiny úmrtí (päť percent).

Prečítajte si tiež

Ochoreniu COVID-19 podľahlo v júli 18 ľudí, čo je najmenej od septembra minulého roka. Podiel obetí tohto ochorenia predstavoval 0,4 percenta zo všetkých zomretých. Nový koronavírus sa tak dostal až na 11. priečku v príčinách úmrtí.

Štatistický úrad pripomenul, že od januára až do marca bol na prvom mieste, keď na jeho následky zomieralo 37 až 40 osôb zo 100 zomretých.

A čo Nitriansky kraj?

Viac ako 60 percent obetí nového vírusu predstavovali v júli osoby nad 65 rokov, zvyšok ľudia v produktívnom ve­ku.

„Z regionálneho hľadiska bol na tom najhoršie Žilinský kraj, z ktorého pochádzala viac než polovica (56 percent) všetkých zomretých na ochorenie COVID-19 na Slovensku,“ doplnila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

V Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji nezomrel v júli na ochorenie COVID-19 žiaden človek, uzavrel úrad.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM