Lucia Lauková Samospráva

Kontrolóri si posvietili na krajské inštitúcie: Odhalili desiatky porušení zákona

Desiatky porušení zákona a alarmujúci počet nedostatkov. To sú výsledky kontroly, ktorú vykonali kontrolóri v krajských inštitúciách.

Ilustračný obrázok k článku Kontrolóri si posvietili na krajské inštitúcie: Odhalili desiatky porušení zákona
Foto: Rastislav Búgel

Najhoršie je účtovníctvo

Desiatky porušení zákona odhalili vlani kontrolóri Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) v inštitúciách, ktorých zriaďovateľom je vyšší územný celok. Ako uviedol hlavný kontrolór NSK Ignác Púchovský, celkovo bolo v roku 2015 vykonaných 55 kontrol. „Len v 14 prípadoch neboli zistené žiadne nedostatky. V ostatných 41 došlo k porušeniu zákona, v rozpätí od jedného až po 80 zistení. V priemere na jednu kontrolu vychádza skoro desať zistení rôznych nedostatkov. Najviac z nich bolo odhalených v prípade dodržiavania zákona o účtovníctve, zákona o finančnej kontrole, zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, zákona o verejnom obstarávaní a zákona o majetku vyšších územných celkov,“ uviedol Púchovský.

Počet sa zdvojnásobil

Podľa viacerých krajských poslancov je počet nedostatkov zistených pri kontrolách alarmujúci. Ako pripomenul podpredseda NSK Ladislav Marenčák, ich počet oproti predchádzajúcemu obdobiu stúpol viac ako o dvojnásobok. Poslanec Peter Oremus je presvedčený, že Úrad NSK by mal viac pracovať so štatutármi organizácií, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. „Treba ich školiť a metodicky s nimi pracovať, pretože je pravda, že naša súčasná legislatíva je v hroznom stave a stále meniace sa zákony často nevedia vysvetliť ani štátni úradníci,“ skonštatoval.

Najviac v účtovníctve

Množiace sa prípady porušení zákona kritizoval aj poslanec Marián Radošovský. „Absolútne najväčší počet porušení je v zákone o účtovníctve. Veď to je strašné. Akých účtovníkov to prijímame? Kvalifikovaných, alebo to sú kamaráti, švagriné? My sme pritvrdili a žiadali sme Úrad NSK, aby vytvoril účinný systém, ktorý by podobné nedostatky odstránil. Do práce a kontrol sa však musia viac zapojiť aj štatutári krajských inštitúcií,“ myslí si Radošovský.

Aj tak jeden z najlepších

Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana kraj pravidelne organizuje pre svojich pracovníkov metodické dni i školenia o zmenách v zákonoch. „Upozorňujeme na zistené nedostatky, ukladáme napomenutia a pristupujeme aj k zrazeniu osobných príplatkov. Nejde však len o represiu, ale naozaj sa snažíme pochybeniam čo najviac vyhýbať prostredníctvom usmernení a vzdelávania. Nechcem zistenia kontrolórov zľahčovať, ale je pravda, že keď Najvyšší kontrolný úrad posudzovali všetky samosprávne kraje a vyhodnocoval výsledky kontrol, tak aj napriek všetkému bol NSK vyhodnotení ako jeden z najlepších,“ dodal Guťan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM