Zlatica Gregorová Samospráva

Kontajnery môžete sledovať cez APKU: Prispejte svojim postrehom aj vy? FOTO

Obyvatelia mestskej časti Veča sa už môžu tešiť z nových kontajnerov. Mesto ich začalo inštalovať len nedávno a onedlho už aj poslúžia.

Ilustračný obrázok k článku Kontajnery môžete sledovať cez APKU: Prispejte svojim postrehom aj vy? FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Aj výmena klasických odpadových nádob v meste Šaľa za moderné polopodzemné kontajnery patrila k veľkým projektom tohto roka. Jedna etapa je dokončená a Večania o pár dní začnú nádoby využívať. V budúcom roku sa v ich umiestňovaní bude pokračovať aj v ďalších častiach mesta. Výstavba stojísk s polopodzemnými kontajnermi bola spolufinancovaná z Nenávratného finančného príspevku v rámci Operačného programu ľudské zdroje – „Technická vybavenosť v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít“ a z vlastných zdrojov mesta.

Odvezú staré nádoby

V súvislosti s novými smetiakmi mesto plánuje staré odpadové nádoby odstrániť. „Moderné polopodzemné kontajnery sú v mestskej časti už osadené, staré „klasické“ kontajnery zmiznú z večianskeho sídliska na dve etapy. V prvej časti vyvezú z ulíc kontajnery už túto sobotu 1. decembra 2018. Ďalšiu časť kontajnerov odstránia počas budúceho víkendu 8. decembra 2018,“ informovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

Skúška vývozu

V prvej etape zmiznú kontajnery na zmesový komunálny odpad a kontajnery a jeden druh separátov. Podľa slov Eriky Kollerovej si už 29. novembra 2018 vývoz smetí odskúšajú zaškolení pracovníci, preto mesto žiada občanov Veča, aby počas dňa nebránili autami prístup ku kontajnerom. S prvým decembrovým dňom tak Večania budú môcť smelo vynášať smeti do nových kontajnerov.

Život kontajnerov budú môcť občania sledovať cez aplikáciu. Súčasťou kontajnerov sú totiž aj senzory na sledovanie naplnenosti nádob. „Prostredníctvom intuitívneho webového rozhrania a mobilnej aplikácie môžete sledovať aktuálny vývoj naplnenosti zberných nádob. Súčasťou riešenia lora: LINK WASTE je verejne dostupná a bezplatná mobilná aplikácia, pomocou ktorej môže ktokoľvek vidieť mapu s polohou kontajnerov vo svojom okolí a naživo aj stav ich zaplnenia. Mobilná aplikácia Vás informuje o najbližších voľných kontajneroch vrátane druhu odpadu, pre ktoré sú určené a naviguje Vás k vybranému kontajneru,“ priblížila hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, ktorá nám prezradila, ako aplikáciu používať.

Cez aplikáciu

Mobilná aplikácia Citizen App je dostupná pre iOS aj Android. V internetovom prehliadači na mobilnom zariadení vyhľadajte web. Automaticky vás presmeruje do Apple store alebo Google store, kde si môžete aplikáciu zadarmo stiahnuť. Podľa Eriky Kollerovej je dôležité, aby ste sa uistili, že máte zapnuté lokalizačné služby na Vašom mobilnom zariadení. Na hlavnej obrazovke Lokátor kontajnerov nájdete všetky dostupné kontajnery vo Vašej blízkosti. Môžete si priblížiť, oddialiť mapu a vidieť všetky monitorované kontajnery nielen na Vašej ulici, vo Vašom meste, ale na celom svete. Nájdite najbližšie stojisko kontajnerov, kliknite na ikonu a uvidíte podrobnosti o tom, ako sú jednotlivé kontajnery zaplnené. Percento, ktoré vidíte, predstavuje aktuálnu naplnenosť kontajnera.

Nahláste problém

Ako ďalej uvádza Erika Kollerová, po zvolení kontajnera môžete kliknúť na zelenú ikonu panáčika a navigovať sa tak najkratšou trasou ku kontajneru. Ako inteligentný občan môžete nahlásiť problém s kontajnerom alebo odpadom, čím sa urýchli jeho vyriešenie. V ponuke Nahlásiť problém, ktorý sa zobrazí po kliknutí na kontajner, môžete vybrať medzi predvolenými problémami, prípadne napísať svoj postreh. Ak reportujete problém, môžete ho odfotiť priamo cez aplikáciu a poslať fotografiu.

Život kontajnerov môžete sledovať cez APKU: Prispejte svojim postrehom aj vy?
4
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM