Rastislav Búgel Samospráva

Koniec nočnej detskej pohotovosti: Primátor žiada prehodnotiť jej zrušenie

Vedenie mesta Šaľa žiada prehodnotiť rozhodnutie lekára Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomíra Ševčíka o ukončení činnosti nočnej detskej pohotovosti v meste. Od tohto týždňa už detská pohotovosť v Šali v nočných hodinách nefunguje, otvorená je denne do 22. hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Koniec nočnej detskej pohotovosti: Primátor žiada prehodnotiť jej zrušenie
Zdroj: TASR

V súrnych prípadoch zabezpečí nočnú zdravotnú starostlivosť detská pohotovosť v Nitre. Podľa Ševčíka bola detská pohotovosť málo využívaná, lekári podľa štatistiky ošetrili počas nočnej služby jedného až dvoch pacientov. Primátor Šale Jozef Belický však s týmto argumentom nesúhlasí. „Aj včasné poskytnutie pomoci a záchrana čo i len jedného ľudského života stojí za úvahu zachovania poskytovania týchto služieb v meste Šaľa aj v noci,“ skonštatoval primátor. Listom požiadal predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu o prehodnotenie rozhodnutia a hľadanie riešenia vzniknutej situácie. Ševčík potvrdil, že napriek týmto aktivitám sa jeho rozhodnutie nemení. „Zatiaľ je to na tri mesiace na skúšku. Ak sa dovtedy nájde iné, rozumnejšie riešenie, ja to len uvítam,“ povedal.

Lekári pôvodne žiadali úplne zrušiť detskú pohotovosť v Šali, čo im umožňuje aj zákon. Napokon sa dohodli s lekárom samosprávneho kraja na kompromisnom riešení, skrátení ordinačných hodín. Detská pohotovosť v Šali tak je od tohto týždňa otvorená počas pracovných dní od 16. do 22. hodiny, počas víkendov a sviatkov od 7. do 22. hodiny. Dôvodov na skrátenie ordinačných hodín bolo podľa slov Ševčíka viacero.

Detská pohotovosť v Šali bola slabo využívaná, lekári boli preťažení, čo sa prejavilo aj na ich zdravotnom stave, nezanedbateľné je aj ich finančné ohodnotenie.

Čítajte tiež:

Rodičia POZOR: Nočná detská pohotovosť v meste od októbra končí!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM