Peter Štrbo Rôzne

Kompa pri Vlčanoch: Nevšedná atrakcia úplne zadarmo!

Atrakcia v lone prírody! Každý deň prevážajú cestári s lodných oprávnením záujemcov z celého Slovenska na riečnej kompe medzi Vlčanmi a Selicami. Kompu poháňa len sila prírody, jej prevádzka tak stojí a padá na vplyvoch počasia. Či však prídete peši,

Už od roku 1947 existuje medzi obcami Vlčany a Selice originálne plavidlo. Naraz dokáže previezť 6 osobných áut, či 50 chodcov. Zelenú má i jeden nákladný automobil s hmotnosťou do 10 ton. „Riečna kompa slúži predovšetkým na skrátenie dĺžky cesty. Jednak pre miestnych obyvateľov, najmä tých, čo majú role umiestnené na druhom brehu, nemusia obchádzať takmer 40 km. Často ju využívajú cestujúci zo smeru Dunajská Streda na Nové Zámky, ušetria si takmer polovicu cesty. Trasa z Vlčian do Nových Zámkov vedúca cez Šaľu, či Kolárovo meria cca 35–40 km, využitím kompy sa skráti na 17 km,“ hovorí Jozef Pál, vedúci Regionálnej správy a údržby ciest Nové Zámky – stredisko v Šali.

[color=#cc0000]­[size=13]Prevád­zka závislá od vonkajších podmienok[/si­ze][/color]

Kompu poháňa len prúd vody. Laná upevnené na jej prednej a zadnej časti sú nastaviteľné podľa potrieb jazdy. Jej chod občas komplikujú vonkajšie podmienky. „Prevádzka je závislá od stavu vody, hladina nesmie byť príliš nízka, či vysoká. V zime, keď už plávajú ľady, zvykneme kompu odstaviť,“ vysvetľuje Pál. “I poveternostné podmienky ovplyvňujú prevoz, prevádzka nefunguje v prípade silného južného vetra,“ dopĺňa.

Na obsluhu plavidla sú potrební dvaja ľudia. V súčasnosti sa v osemhodinovej zmennej prevádzke strieda osem vyškolených kompárov, ktorí sú držiteľmi lodného oprávnenia formátu „ Vodca malého plavidla“. Každý z nich je absolventom štátnych skúšok Štátnej plavebnej správy v Bratislave.

[size=13][color=#cc0000]­Haváriám sa kompa vyhýba[/color][/si­ze]

Priebežné výmeny opotrebovaných častí sa robia každé tri-štyri roky. Nad spôsobilosťou a prevádzkou vykonáva odborný dozor Štátna plavebná správa v Komárne. „Prichádzajú pravidelne 5–6 krát v priebehu roka,“ uvádza Jozef Pál. Nečakané udalosti, či vážnejšie havárie sa vďaka tomu a vyškolenému personálu kompe vyhýbajú.

Po 2. svetovej vojne bolo fungovanie plavidla zložitejšie. Nábehy pre vjazd vozidiel neboli súčasťou kompy. Nachádzali sa na oboch brehoch a kompári ich manuálne palicami museli prispôsobovať výške vody. Kompa bola otvorená, počas dažďa tak bolo treba vodu vylievať. Tá často spôsobila i koróziu. V súčasnej uzavretej podobe bez problémov premáva od roku 1975, pričom nábehy sú zavesené priamo na kompe.

[color=#cc0000]­[size=13]Záujem verejnosti je veľký[/size][/co­lor]

Riečna kompa je využívaná veľmi často. V prípade dobrých podmienok premáva stále od rána, až do večera. “Záujem obyvateľstva je veľký. Mám i veľa telefonátov, či už sa týkajú informácií, alebo prevádzky kompy. Často sa pýtajú či kompa pôjde v danom termíne, to však dopredu nevieme zistiť, sme odkázaní na vonkajšiu situáciu v teréne,“ hovorí Jozef Pál. „Boli tu dokonca cyklisti zo zahraničia a boli príjemne prekvapení, že i napriek nákladom je prevoz kompy zadarmo. Navštívil ju aj expremiér Mikuláš Dzurinda asi pred 5 rokmi. Jeho sprievodný tím bol prekvapený atmosférou pracoviska kompárov – príroda, ticho, vtáky," pokračuje.

Niekedy nie je núdza ani o humorné situácie. „Kým sa čaká na priaznivé podmienky, dostávajú vodiči signál od kompárov z druhej strany, že je potrebné počkať, že nie je dostatočný prúd vody. A stane sa, že vodič automobilu zakričí naspäť, že čo si myslíš, ja viem, že kompa nejde na prúd!," približuje Jozef Pál i úsmevný pohľad na prevádzku.

A ako vnímajú túto zaujímavú službu samotní pasažieri? „Chodievam dosť často, je to bližšie na druhú stranu. Niekedy trvá plavba 5 minút, niekedy 10, podľa toho, koľko je áut a vody. So službami som spokojná,“ uviedla vodička zo Selíc čakajúca na prevoz. „Som tu prvý krát v živote, treba to vyskúšať,“ hovorí mladý muž, stojaci pri aute s novozámockou ŠPZ, počas plavby. “Pomalé, pokojné a je to bližšie,“ doplnil.

Čo dodať? Určite sa túto atrakciu v lone prírody oplatí vyskúšať! Kompa medzi obcami Vlčany a Selice premáva denne od 06:00– 20:00. Kontakt priamo na kompárov nájdete[link=http://www­.obecvlcany.sk/ma­in.php?stid=3&­show=31&lang=sk]TU[/lin­k].

Autor: Daniela Škradová

kompa
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM