Peter Štrbo Rôzne

Knižnica v Šali? To sú aj počítače pre slabozrakých či online katalóg kníh!

Mestská knižnica Jána Johanidesa ide s dobou. Využíva tie najmodernejšie spôsoby, ako si udržať svojich čitateľov a získať ďalších. Knižnica pravidelne komunikuje so svojimi čitateľmi cez Facebook, k dispozícii má aj počítače pre slabozrakých či onli

„Často sa stretávam s otázkou, či niekto v dnešnej dobe využíva naše služby. S úsmevom na tvári môžem odpovedať, že áno, využívajú. Sme inštitúcia slúžiaca širokej čitateľskej verejnosti, našťastie však je skupina používateľov našich služieb stále početná. O mnohých nadštandardných službách našej knižnice Šaľania ani nevedia, rada by som im touto cestou priblížila činnosť mestskej knižnice a zaujímavé služby, ktoré máme v ponuke,“ povedala riaditeľka mestskej knižnice Adriana Gerová.

Knižnica má tri oddelenia, oddelenie Beletrie, ktoré využívajú hlavne naši dôchodcovia, no podľa riaditeľky knižnice sa toto oddelenie teší aj návštevnosti ostatných vekových kategórií.** „Ak niekto v dnešnej dobe číta a je skutočný knihomoľ, je to značne finančne nákladné, preto knižnica vychádza ľudom v tomto smere v ústrety a je jednoznačne výhodné, ak si používatelia za veľmi prijateľný ročný poplatok môžu požičať v podstate neobmedzený počet kníh,“ povedala. Toto oddelenie však neslúži len na požičiavanie kníh, taktiež sa tu organizujú besedy so spisovateľmi, alebo inými pre našich čitateľov zaujímavými osobnosťami. Naposledy to bola beseda s čoraz populárnejšou spisovateľkou Kristínou Mišovičovou. [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.132478_Au­torka-bestsellerov-zacala-svoje-celoslovenske-turne-v-Sali!]Viac sa dočítate TU**[/link]

„Oddelenie pre deti a mládež taktiež okrem požičiavania knižiek našim najmladším pravidelne organizuje v spolupráci s pedagógmi aktivity podporujúce záujem detí o knihy. Dôležitá v tomto smere je spolupráca s pedagógmi, ktorá je vo väčšine prípadov našťastie pozitívna, čo sa odráža hlavne na návštevnosti knižnice deťmi aj mimo vyučovacích hodín,“ uviedla Adriana Gerová. Detské oddelenie sa podľa jej slov stále môže pýšiť množstvom detských čitateľov, čo je aj zásluhou podujatí, ktoré sa pravidelne v knižnici pre organizujú.

Tretím oddelením knižnice je náučné oddelenie. Toto oddelenie slúži hlavne študentom a čitateľom, ktorých zaujíma aj literatúra faktu. Je vybavené kvalitným knižným fondom, ktorý knižnica dopĺňa v súlade s požiadavkami čitateľov, ktorých nároky stále narastajú, aj vzhľadom na množstvo nových tém, ktoré sú stále kvalitnejšie knižne spracované. „Rada by som Šaľanom pripomenula, že na našom náučnom oddelení poskytujeme službu medziknižničnej výpožičky. Znamená to, že ak knihu, ktorú hľadáte v našej knižnici nenájdete, je možné ju vypožičať z inej knižnice v ktorej je táto knižka k dispozícii, samozrejme za predpokladu, že táto knižnica s našou knižnicou spolupracuje, pretože nie všetky knižnice túto službu ponúkajú,“ priblížila zaujímavú službu šéfka knižnice. Ďalšou zaujímavou a ústretovou službou čitateľom je aj možnosť zhotovenia mäkkej väzby v prípade, že si čitatelia v mestskej knižnici vypracujú dokumenty.

Počítače aj pre slabozrakých[/si­ze][/color]

Náučné oddelenie disponuje aj PC technikou, čitatelia majú k dispozícii 6 počítačov s prístupom na internet, skener a tlačiareň. Jeden z počítačov má zakomponovaný softvér pre slabozrakých. Je to počítač ako každý iný, len spomínaný softvér zväčšuje obrazovku a jej obsah, čo je samozrejme obrovskou výhodou pre slabozrakých používateľov. Na týchto počítačoch je možné prehliadať knižný fond v on-line katalógu, čo jednoznačne urýchľuje vyhľadávanie kníh a uľahčuje čitateľom hľadanie. On-line katalóg je zaujímavá služba, o ktorej mnohí čitatelia možno ani nevedia. „Túto službu samozrejme môžete využívať aj v pohodlí vášho domova, pretože je prístupný aj cez našu stránku www.kniznica.sala.sk.

Web knižnice sa pravidelnej aktualizuje, informuje o pripravovaných podujatiach, zverejňuje správy o akciách, ktoré už prebehli, fotogalériu, otváracie hodiny, či dokumenty a zmluvy súvisiace s chodom knižnice. „Stránka slúži všetkým za účelom čo najlepšej informovanosti verejnosti, preto prijmeme akékoľvek návrhy zo strany používateľov na jej zlepšenie,“ vyzýva čitateľov Gerová.

Knižnica ide s dobou a preto jej aktivity nekončia len na internetovej stránke, ale svoju činnosť zverejňuje aj prostredníctvom známej sociálne siete. //„Máme vytvorený profil, do ktorého sú zapojení mnohí užívatelia, ktorí sú týmto spôsobom informovaný o všetkom, čo sa v knižnici deje, aké knihy pribudli do fondu, či aké podujatia sa pripravujú. Nájdete tam aj fotogalérie už uskutočnených akcií.“ //Tento spôsob znamená zjednodušenie komunikácie medzi knižnicou a čitateľmi a pracovníkov knižnice teší, že je čím ďalej tým viac využívaný. Na spestrenie podujatí má knižnica k dispozícii projektor i plátno, vďaka čomu mohla rozšíriť ponuku svojich aktivít, nakoľko besedy, čítania a akcie pre deti a školákov sú použitím tejto pomôcky určite pestrejšie.

„Rada by som zdôraznila aj to, že knižnica je tu pre verejnosť, pre obyvateľov Šale a okolia a každý podnet, či návrh na zlepšenie jej činnosti veľmi radi uvítame. Spolupracujeme s viacerými organizáciami, ale aj jednotlivcami a radi podporíme každú dobrú vec, ktorá pomôže ako knižnici, tak aj našim čitateľom,“ dodala na záver riaditeľka Mestskej knižnice Jána Johanidesa Adriana Gerová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM