Michaela Gálová Rôzne

Klokaní guláš

Na Galantských trhoch sa varenie gulášov v prírode stáva akousi tradíciou. Aj tento rok sa na nádvorí neogotického kaštieľa zišlo niekoľko súťažiacich, aby predviedlo svoje umenie. Súťaž sa odštartovala v predpoludňajších hodinách a desať tímov sa p

Každý mal na prípravu guláša svoj vlastný recept aj spôsob prípravy. Vône, ktoré sa šírili z kotlíkov, prilákali mnohých zvedavcov. Chutné pokrmy boli pripravované zo srnčieho, jelenieho, hovädzieho mäsa aj držiek, no najväčšou zaujímavosťou bolo klokanie ragú s ananásom a čili papričkami, podávané so zemiakovo-kukuričnými kroketami. Tento pokrm pripravoval súťažný tím zo Šale. Prekvapivé pohľady okoloidúcich svedčili o „exotickom“ nápade. Klokanie mäso chutí podobne ako divina. Súťažiacich priebežne sledovala porota. Hlavným porotcom bol majster kuchár János Kovács, ktorý každoročne ochutnáva a hodnotí guláš z kotlíka každého súťažiaceho. Dobrú atmosféru na nádvorí okrem stánkov s gulášmi dotvárali aj tradičné remeselné stánky. Aby sa guláš dobre varil a súťažiacim podporila nálada, hrala na pódiu po celý čas kapela Spektrum plus. Niekoľko hodín, ktoré boli určené na prípravu gulášov uplynulo ako voda. Po ich dovarení už na ochutnanie čakala šesťčlenná porota. Ku každému gulášu bolo priradené číslo, ktoré si tímy vylosovali. Porota tak netušila, koho guláš práve ochutnáva. Po ochutnávke nastalo vyhodnotenie. Každý zo súťažných tímov sa umiestnil a získal cenu. Prvé miesto patrilo klokaniemu ragú. Výherca Miloš Holík za svoje kulinárske dielo obdržal LCD televízor, ktorý do súťaže venovala spoločnosť Samsung. Výhercu sme sa spýtali, čo ho priviedlo ku „klokaniemu“ rozhodnutiu: „Málo Slovákov pozná inú kuchyňu ako slovenskú. Chcel som trocha posunúť hranice vo varení a myslím si, že klokanie ragú je veľmi originálny nápad.“

Sútaž guláš
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM