Tlačové správy

Karol Tarr je najlepší budúci kuchár z Nitrianskeho kraja

Krájanie cibule, póru, či zemiakov alebo vykostenie kuraťa a pstruha - v týchto základných zručnostiach, ktoré by nemali byť cudzie žiadnemu kuchárovi, si zmerali sily budúci kuchári z Nitrianskeho kraja. Ako si s nimi poradili?

Ilustračný obrázok k článku Karol Tarr je najlepší budúci kuchár z Nitrianskeho kraja
Zdroj: Dnes24.sk

Najtalentovanejší študenti hotelových škôl, stredných odborných učilíšť a stredísk praktického vyučovania v odboroch kuchár – čašník si zmerali sily na regionálnom kole 3. METRO Kuchárskeho päťboja. „Ide nám o podporu mladých kuchárov a talentov, ktorým súťaž pomôže v ich budúcnosti,“ objasňuje Karol Preiner dôvody, prečo sa METRO rozhodlo realizovať už tretí ročník tejto čoraz obľúbenejšej súťaže.

Zručnosti budúcich kuchárov preverili individuálne disciplíny, ktoré hodnotila odborná porota v zložení: Juraj Struhár, šéfkuchár hotela Astrum Laus ****, Ján Duda, šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Leberfinger a Marek Harbuľák, generálny sekretár ZHRSR. Okrem rýchlosti hodnotila aj precíznosť zvládnutia jednotlivých úloh. Súťažné disciplíny išli najlepšie od ruky Karolovi Tarrovi zo Strednej odbornej školy potravinárskej z Nitry , ktorý od poroty získal celkovo 166 bodov a získal tak spomedzi 18 súťažiacich prvé miesto. Do zápolenia o najlepšieho budúceho kuchára sa okrem Strednej odbornej školy potravinárskej z Nitry zapojila aj Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu z Nových Zámkov a Stredná odborná škola obchodu a služieb z Topoľčian.

„Sme veľmi radi, že pre mladých gastronómov existuje takáto príležitosť ukázať svoje schopnosti. Sú to základy, ktoré by mal každý dobrý kuchár ovládať. Zároveň si môžu vyskúšať svoju budúcu prácu naostro a my, skúsenejší, im môžeme odovzdať užitočné tipy a rady, ktoré im pomôžu posunúť sa vo svojom odbore ešte ďalej,“ hovorí o súťaži Vojto Artz, šéfkuchár spoločnosti METRO.

Ďalšie regionálne kolá sa uskutočnia vo veľkoobchodných strediskách METRO počas októbra 2014. Do finále, ktoré sa už tradične uskutoční na veľtrhu Danubius Gastro 2015 v bratis­lavskej Inchebe, postupuje 5 najlepších škôl z celého Slovenska. Najúspešnejšie školy súťažia nielen o individuálne víťazstvo v 3. METRO Kuchárskom päťboji, ale ako tím reprezentujúci školu aj o víťazný pohár METRO TOP Gastro tím a finančnú cenu 1000 EUR. „Navyše získajú aj odbornú stáž v špičkových gastronomických zariadeniach na Slovensku, ktorú im zabezpečí Zväz hotelov a reštaurácií SR,“ dodáva na záver Marek Harbuľák.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM