Veronika Zeiselová Od Vás

Kam cez víkend, radia Šaľania: Neďaleko Katarínky je aj Dobrá voda

V našom seriáli dávame priestor vám, našim čitateľom. Posielať nám môžete tipy na víkendové podujatia, prípadne výlety, turistiku. Tip na výlet nám opäť poskytol populárny DJ Drahosh zo Šale (31).

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend, radia Šaľania: Neďaleko Katarínky je aj Dobrá voda
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Máme pred sebou druhý predĺžený víkend v máji. Tento týždeň tip na výlet priniesol DJ Drahosh zo Šale, ktorého sme vám nedávno predstavili. Pre našich čitateľov vybral zrúcaninu hradu Dobrá voda, ktorá je len kúsok od Katarínky, ktorú sme vám odporúčali pred mesiacom. Oba výlety je tak možno spojiť a spoznať naraz dve krásne miesta.

Veľkolepé zrúcaniny z dávnych čias

Dobrá Voda je zrúcanina gotického hradu ležiaca v strednej časti pohoria Malé Karpaty nad obcou Dobrá Voda v okrese Trnava v Trnavskom kraji. Leží vo výške 320 m n. m. a zaberá plochu 8 467 m². Je súčasťou územia prírodnej rezervácie Slopy. „Táto zrúcanina zaberá naozaj obrovský priestor,“ hovorí Drahosh. Hrad postavili na mieste staršieho hradiska v prvej štvrtine 13. storočia v hornatom teréne na skalnom výbežku na jednej z ciest prechádzajúcich hrebeňom Malých Karpát. Písomne sa spomína v roku 1263. Hrad sa koncom 14. storočia stal majetkom Stibora zo Stiboríc, neskôr, od roku 1436 bol už vo vlastníctve rodu Országhovcov. Koncom 16. storočia majitelia hrad zabezpečili predbráním a pristavali aj dolné nádvorie, ktoré doplnili niekoľkými baštami v hradobnom múre. Hrad sa stal tak menej ohrozeným, pretože vstup na horný hrad sa serpentínovite skrúcal a nižšia časť bola zabezpečená obranou z vyššie položeného miesta. Za povstania Františka II. Rákócziho (r. 1703) bol veľmi poškodený, po následnej oprave v roku 1762 vyhorel a zostalo na ňom len väzenie pre poddaných. Začiatkom 19. storočia sa, podobne ako iné hrady, začal meniť na zrúcaniny.

Ako je to dnes?

Dnes možno vidieť ešte dobre zachované ruiny. Hrad je mimo hlavných ciest. Čo je na jednej strane výhodné, lebo roky bol chránený pred vandalmi, no na druhej strane zostal hrad ukrytý pred zrakmi i pozornosťou väčšiny milovníkov histórie a vzácnych pamiatok. „Ku Dobrej vode sa dostanete cez Trnavu a Dechtice, kde je odbočka na obec Dobrá voda,“ vysvetľuje Drahosh. „Cesta k hradu je dobre značená, no dajte si pozor, na konci je zákaz vjazdu do lesa a auto musíte nechať pri poslednom rodinnom dome, ktorý sa tam nachádza,“ dodáva Drahosh. Cesta hore trvá do pol hodiny aj veľmi pomalým tempom, terén je nenáročný, stačia tenisky, no pozor nie je to asfaltka.

Foto: zrúcanina hradu Dobrá voda

Kam cez víkend, radia Šaľania: Neďaleko Katarínky je aj Dobrá voda
19
Galéria
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM