Veronika Zeiselová Kultúra

Kam cez víkend, radí čitateľ Vlado zo Šale: Sitno je najbližší vrch s viac ako tisíc metrami

V našom pravidelnom seriáli dávame priestor vám, našim čitateľom. Posielať nám môžete tipy na víkendové podujatia, prípadne výlety, turistiku. Tip na výlet nám tentoraz poskytol systémový inžinier Vlado (29).

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend, radí čitateľ Vlado zo Šale: Sitno je najbližší vrch s viac ako tisíc metrami
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa predpovedí počasia nás čaká príjemný víkend. Babie leto je v plnom prúde a praje turistike. Pre tento týždeň nám Vlado (29) odporúča výlet do trošku vzdialenejších končín – Štiavnickych vrchov.

Najvyšší v Štiavnickych vrchoch

Sitno s 1009,2 metrov nad morom je najvyšší vrch pohoria Štiavnicke vrchy. Steny z andezitu obklopujú z troch strán vrchol, na ktorom je rozhľadňa a vysielač Sitno. „Zhora sú pekné kruhové výhľady. Je to najbližší vrch k Šali, ktorý má cez tisíc metrov,“ hovorí Vlado. „Jeseň dáva tým lesom fakt krásne zafarbenie, keďže sú to zmiešané lesy,“ opisuje jeseň na Sitne.

Na vrchole Sitna sa nachádza aj zrúcanina stredovekého hradu z 13. storočia. Hrad je momentálne iba ruinou, ktorá splýva so skalou. Dobrovoľníci však začali už s archeologickým výskumom a konzerváciou hradných ruín. „Na hrade je ešte veľa práce, ale niektoré múry umožňujú základnú predstavu o rozložení stredovekého hradu. Hneď máte predstavu o rozsiahlosti a mohutnosti tejto stavby,“ povedal o hrade Vlado.

Na Sitno viacerými cestami

Na vrch Sitno sa môžete dostať viacerými cestami. „Na vrchol vedie viacero ciest. Dokonca je tam možno ísť aj po asfaltke, kde sa dá veľkú časť vyjsť autom a odtiaľ to pešo môže byť okolo Sitnianskeho hradu maximálne 40 minút,“ opísal prvú možnosť Vlado. „Ja určite odporúčam výstup z Počúvadla a prechod cez Tatársku lúku. Trvá to tak 50 minút. Na tejto trase som videl aj deti, takže je to túra naozaj vhodná pre každého,“ pokračuje Vlado.

Čo po túre?

Určite sa poprechádzajte okolo najznámejšieho slovenského tajchu – Počúvadle, ktoré je počas letnej sezóny strediskom rekreácie pre ľudí, ktorí viac obľubujú vodu ako hory. Okrem toho pod Sitnom leží aj malebná obec Svätý Anton, kde sa nachádza rovnomenné múzeum s prevažne poľovníckou tematikou. Taktiež zaujímavé je Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici, ktoré má viacero expozícií . Prechádzkou v Banskej Štiavnici tiež nič nepokazíte, keďže ide o mesto s veľmi bohatou historickou architektúrou s mnohými pamiatkami.

Informácie sme čerpali aj zo stránok: www.muzeumbs.skwww.banskastiavnica.sk

Foto: Vlado Šišák

Kam cez víkend, radia Šaľania: Sitno je najbližší vrch s viac ako tisíc metrami
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM