Veronika Zeiselová Kultúra

Kam cez víkend? 10. šaliansky zlet historických modelov zaujme dospelých i tých najmenších

Modelárske letisko neďaleko mestskej časti Hetmín smerom na Vlčany rozozvučia tento víkend modely lietadiel a nadšení modelári. Prijmete pozvanie aj vy?

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend? 10. šaliansky zlet historických modelov zaujme dospelých i tých najmenších
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Už v sobotu 25. apríla sa uskutoční desiaty ročník Šalianskeho zletu historických modelov. Registrácia súťažiacich začne už o ôsmej ráno. Súťaží sa o jastrabí pohár podľa pravidiel Majstrovstiev európy na roky 2014–2016 na modelárskom letisku RAMK pri mestskej časti Hetmín v kategóriách: OTVR, ELOT, SPEED400, TEXACO, 1/2 TEXACO, ALOT.

Prídu letci z viacerých krajín

Organizátori očakávajú medzinárodnú účasť. „Na súťaž prídu súťažiaci z celého Slovenska, Maďarska, a účasť prisľúbili aj českí modelári,“ uviedol Fero Swiety. „Pre divákov to bude zaujímavé až tak po 9:00, lebo dovtedy bude registrácia, zahájenie a brífing pred lietaním. Lietať budú modely lietadiel, ktoré boli konštruované do roku 1950, a toto budú repliky týchto modelov z rokov našich deduškov, postavené samotnými súťažiacimi podľa dobových plánov a z pôvodných materiálov. Len na rozdiel od modelov ktoré lietali do roku 1950, sú tieto vybavené modernými diaľkovými ovládačmi,“ vysvetlil organizátor Swiety.

Modely majú rôzne spôsoby poháňania

„Niektoré modely budú poháňané spaľovacími motormi, niektoré elektromotormi, a vetrone to sú modely ktoré žiadny motor nemajú, ale do výšky sa dostanú pomocou tzv katapultovacieho zariadenia, a ďalej sú tiež riadené diaľkovými ovládačmi,“ povedal Swiety. Všetky kategórie sú pre divákov veľmi atraktívne, vstupné sa nevyberá žiadne. „Len je potrebné dbať na bezpečnosť a nevstupovať do plochy letiska,“ upozornil Swiety.

Od 12:00 hodiny bude k dispozícii aj bufet, s ponukou cigánskej, klobásy, a gulášu. Akcia končí vyhodnotením a odovzdaním diplomov, trofejí – pohárov za 1., 2., a 3. miesto. Vyhodnotených bude 6 kategórií podľa pravidiel, ktoré sa lietajú na Majstrovstvách Európy historických modelov, ktoré budú tohto roku v Českej republike, v roku 2016 v Belgicku, a v roku 2017 u nás na Slovensku.

Foto: ilustračné (Zdroj: Fero Swiety)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM