Zlatica Gregorová Samospráva

Jozef Belický o aktuálnej situácii: Z primátorov a starostov sa stali vyjednávači

Hrozba neviditeľnej nákazy nepostavila do pozoru len občanov. Situácia, ktorú nepredvídal nikto z nás, si žiada kroky k jej zastaveniu.

Ilustračný obrázok k článku Jozef Belický o aktuálnej situácii: Z primátorov a starostov sa stali vyjednávači
21
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Úradníci pracujú v skrátenom režime, zato však poskytujú svoje služby, každému, kto to potrebuje. Po zatvorení škôl, škôlok a iných verejných budov sa život poriadne spomalil. Aj starostovia a primátori majú v týchto dňoch úplne iné priority, ako pôvodne plánovali. Objednávajú, vyjednávajú, aby čo najskôr poskytli občanom potrebné rúška či iné ochranné pomôcky.

Regulácia

Primátor mesta Šaľa Jozef Belický súčasnú neobvyklú situáciu zhodnotil takto: „Postupne mesto vykonáva všetky nariadenia, ktoré prijala vláda aj krízový štáb, aj tie, ktoré sme dostávali postupne od Úradu verejného zdravotníctva. Prijali sme ale aj naše opatrenia, ktoré regulujú život v našom meste.“

Tvár aj ruky

Ako primátor uviedol, išlo o rapídne zvýšenie hygieny v mestských budovách. Tu patrí najmä mestský úrad, ktorí navštevuje množstvo ľudí. Tým pádom hrozí šírenie nákazy, ktorej chcú zabrániť prijatím iba tých klientov, ktorí prídu s rúškami. Pri vstupe do budovy si ešte aj dezinfikujú ruky.

„Prístup do klientskeho centra regulujú mestskí policajti, preto, aby tu nebolo viac ľudí, ako je v tejto dobe možné, aby sa zhromažďovalo. Prijímali sme opatrenia, ktoré sa týkajú verejných priestranstiev. Zrušili sme prevádzku detských ihrísk, nemocničného parku, obmedzili sme služby v cintoríne, nevyužíva sa obradná sieň a snažíme sa obmedziť počet ľudí, ktorí sa zúčastňujú smútočných obradov. Nie vždy je to možné, ale robíme, čo sa dá,“ vyhlásil šaliansky primátor.

Proti davom

Hlavný dôvod zatvorených relaxačných areálov je ten, že mesto nemá možnosti, ako ich všetky pravidelne dôkladne dezinfikovať. Zároveň tak zabránia zhlukovaniu ľudí na jednom mieste.

„Mestský úrad pracuje v skrátenom režime od 8.00 do 11.00 hod. Ako viem, v okrese sme jediní, kto overuje podpisy. Aj notársky úrad je zavretý, robíme to pre ľudí aj z okolitých obcí. Ženy v klientskom centre denne vybavia desiatky žiadostí, našťastie, táto služba u nás funguje aj vďaka skvelým pracovníčkam,“ vyhlásil Jozef Belický.

Podľa primátora sa v týchto dňoch stávajú zo starostov aj obchodníci a vyjednávači v jednej osobe. Absolútnym nedostatkom sú rúška, ktoré potrebujú najmä pre seniorov. Darujú ich aj verejnosti spolu s patričnou osvetou. „Rozdali sme približne tisícku rúšok, čakáme ešte ich ďalšiu dodávku,“ potvrdil primátor mesta Šaľa.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii uvidíte vyľudnené šalianske ulice v súčasnom krízovom čase.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Poloprázdne šalianske ulice: Na svedomí ich má obávaný koronavírus
21
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM