Peter Štrbo Od Vás

Jednosmerná premávka platí aj pre cyklistov!!!

Na podnet viacerých obyvateľov mestskej časti Veča pripomíname cyklistom pravidelne prechádzajúcim rekonštruovanou ulicou Hollého v protismere, že značka „Zákaz vjazdu všetkých vozidiel“ platí nielen pre vodičov motorových, ale aj nemotorových vozidi

V súvislosti s rekonštrukciou ulice Hollého sa na začiatku opráv často hovorilo o vyčkávaní príslušníkov policajného zboru na šoférov, ktorí vchádzali do „zákazu“ a boli za tento priestupok pokutovaní. Každá minca však má dve strany, sťažnosti vodičov na počínanie si policajtov utíchli, v posledných dňoch nám však nespokojní vodiči poslali niekoľko výčitiek smerovaných cyklistom. „Prečo sa polícia nezameriava aj na cyklistov, ktorí si pokojne prechádzajú ulicou v zákaze a pokutuje len vodičov motorových vozidiel? Nevzťahuje sa náhodou značka „Zákaz vjazdu všetkých vozidiel“ aj na nich?,“ pýta sa Jozef, nespokojný obyvateľ mestskej časti Veča.

Samozrejme pán Jozef má pravdu, dopravná značka Zákaz vjazdu všetkých vozidiel (B2), ktorá zakazuje vjazd z opačnej strany jednosmernej cesty (z druhej strany je zvyčajne umiestnená značka Jednosmerná premávka), sa vzťahuje podľa zákona o cestnej premávke aj na cyklistov, nakoľko bicykel zákon vymedzuje ako „ nemotorové vozidlo pohybujúce sa pomocou ľudskej sily šliapaním do pedálov, ktoré sú ovládané cyklistom pomocou riadidiel tak, že sedí na sedadle bicykla a drží sa riadidiel, pričom pri jazde má cyklista nohy na pedáloch“. V názve dopravnej značky "Zákaz vjazdu všetkých vozidiel“ je veľmi dôležité práve podčiarknuté slovné spojenie. Upozorňujeme preto cyklistov, aby mali na pamäti, že aj oni vjazdom do zákazu porušujú zákon a môžu byť pokutovaní, rovnako tiež môžu ohroziť bezpečnosť cestnej premávky, nakoľko vozidlá jazdiace momentálne po veľmi „rozbitej“ ceste všemožne kľučkujú, aby sa vyhli prekážkam a nečakaný vjazd do protismeru by mohol mať tragické následky, ako sa to takmer prihodilo šoférke Jane. //„Po jednosmerke na Hollého ulici som mierila ku „kruháčú“, no tesne pred odbočovaním, práve vo chvíli, keď som sa chystala vyhnúť trčiacemu kanálu, sa v protismere objavila spokojná štvorčlenná rodinka na bicykloch, ktorú som len tak-tak nenabrala. Hlava rodiny navyše veľmi nemilým spôsobom naznačila, že som ohrozila jeho rodinu. Prosím vysvetlite cyklistom, že zákaz vjazdu platí aj pre nich, možno tak spoločne pomôžeme predísť nejakej zbytočnej tragédii,“ //napísala nám Jana svoju aktuálnu skúsenosť.

**Takže na záver dovoľte ešte jedno krátke zhrnutie: ** Dopravná značka Zákaz vjazdu všetkých vozidiel sa vzťahuje aj na bicykle, nakoľko ide o vozidlá nemotorové. Či už ste vodiči motorových vozidiel, alebo cyklisti, rešpektuje prosím túto značku a neohrozujte zbytočne bezpečnosť cestnej premávky.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM