Peter Štrbo Rôzne

Je v záujme obcí podporiť sčítanie obyvateľstva

Podľa podpredsedu Štatistického úradu SR Štefana Schilla by obce mali podporiť májové sčítanie obyvateľov, nakoľko podielové dane prideľuje ministerstvo financií obciam na základe výsledkov sčítania.

Obce by mali podporiť májové sčítanie obyvateľov, keďže je to v ich záujme. „Podielové dane ministerstvo financií prideľuje obciam na základe výsledkov sčítania obyvateľstva,“ vysvetlil podpredseda Štatistického úradu SR Štefan Schill. Ako dodal, rovnako je v záujme všetkých obyvateľov, aby sa tohto procesu zúčastnili a vyplnili dotazníky od sčítacích komisárov. Tie budú k dispozícii v slovenčine, maďarskom, rusínskom, rómskom a ukrajinskom jazyku. V elektronickej podobe aj v angličtine. Schill ubezpečil, že všetky údaje budú anonymné, takže sa z nich nedá identifikovať, kto ako vyplnil sčítací hárok. Cieľom je napríklad zistiť zloženie obyvateľstva, ich vzdelanie, ekonomickú situáciu, vybavenosť domácností, bytov a domov.

Vicepremiér Rudolf Chmel (Most-Híd) pripomenul, že sčítanie zmapuje aj etnický obraz slovenskej spoločnosti. „Multietnickosť chápeme ako výhodu našej krajiny, nie ako zdroj jej ohrozenia,“ zdôraznil. Od príslušníkov menšín očakáva, že sa pri poskytovaní údajov nezabudnú prihlásiť k národnostnej komunite, od ktorej odvodzujú svoju identitu, alebo sa s ňou cítia kultúrne spätí.// „Osobitne dôležité bude toto prihlásenie najmä u obyvateľov, ktorých etnická identita sa vo vnímaní väčšiny vyznačuje negatívnymi stereotypmi,“// podčiarkol Chmel.

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov sa vykoná po desiatich rokoch na celom území SR, pričom v tomto roku sa uskutoční vo všetkých členských štátoch EÚ. Rozhodujúcim okamihom je polnoc z 20. na 21. mája. Komisári začnú navštevovať domácnosti od 13. mája, ukončiť sčítanie musia do 6. júna. Po prvý raz v histórii bude k dispozícii aj elektronický formulár. Údaje v elektronickej forme sa budú zisťovať od 21. mája do 29. mája.

Na celý proces je od jeho prípravy v roku 2008 až po konečné vyhodnotenie v roku 2014 vyčlenených 30 miliónov eur. Z nich zhruba 5,4 milióna eur je určených na prácu sčítacích komisárov.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM