Zlatica Gregorová Krimi

Jasno v hlave, pokoj v duši: Ako je to s kriminalitou cudzincov v Šali?

V poslednom období bolo u nás zaznamenaných niekoľko incidentov za sebou. Medzi Šaľanmi sa často hovorilo o kriminalite spojenej s cudzincami.

Ilustračný obrázok k článku Jasno v hlave, pokoj v duši: Ako je to s kriminalitou cudzincov v Šali?
Zdroj: TASR

V meste už dlhšie panuje menej priateľská atmosféra v súvislosti s cudzincami v Šali. Keďže Slovensko je automobilovou veľmocou, vytvárajú pracovné príležitosti nielen tunajším, ale aj zahraničným záujemcom. A tak je možné v ktoromkoľvek kúte našej krajiny stretnúť cudzincov rôznych národností. To, ale neznamená, že za všetkým zlým treba hľadať iba ich.

Primátor upokojoval

Po poslednom kriminálnom čine, ktorý sa stal v šalianskej banke, už emócie obyvateľov mesta nabrali čoraz viac na obrátkach. I preto sa primátor mesta Šaľa, Jozef Belický rozhodol vysvetliť a upokojiť situáciu na mestskom webe, sala.sk. Nielen príhovorom svojim občanom ale aj konštruktívne, stretnutím s veľvyslancom Srbskej republiky na Slovensku, Šani Dermaku. Ako zástupca svojej krajiny u nás pôsobí od 25. októbra 2013.

Podľa zverejnených informácií už srbský veľvyslanec o problémoch s cudzincami, konkrétne so Srbmi vie. Navrhol uzatvorenie protokolu, ktorý by jasne definoval princípy slovenských zamestnávateľov a zamestnancov, prichádzajúcich zo Srbskej republiky do nášho mesta. Čoskoro bude potvrdený podpismi.

Minimum cudzích previnilcov

Ak sa pozrieme na policajné štatistiky Mestskej polície v Šali, zistíme, že spomedzi všetkých prípadov, ktoré sa stali za posledné mesiace, iba ojedinele sa týkajú zahraničných previnilcov. Oveľa viac delikventov pochádza z nášho mesta a jeho okolia. Nie je teda dôvod hádzať všetku špinu na prisťahovalcov, ale pozrieť sa treba i do svojich radov. To potvrdzujú i slová šéfa Okresného riaditeľstva OR PZ v Šali, Romana Révaya. Na otázku, či obyvatelia Šale majú mať dôvod na nepokoj, nám povedal: „V súvislosti s cudzincami v našom meste sme doposiaľ zaznamenali iba drobné majetkové krádeže v nákupných centrách. V žiadnom prípade nešlo o žiadnu násilnú činnosť. Delikty vyriešili buď SBS – kári, mestskí policajti alebo naši.“ Ako dodal riaditeľ Révay, po páchateľoch nedávnej bankovej lúpeže intenzívne pátrajú. Ťažko však hovoriť o tom, či to boli cudzinci.

Situácie, kde chýbajú relevantné dôkazy, nemožno dopredu komentovať ani potvrdzovať. V rámci prevencie pred panikou je veľmi dôležité najmä oprieť sa o vlastný úsudok a nie sa dať ihneď zmiasť nepoloženým tvrdením verejnej mienky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM