Zlatica Gregorová Kultúra

Inšpirácie na Veľkú noc v Šali a okolí: Tešte sa na výstavy aj ukážky zdobenia kraslíc

S jarou spájame oslavu sviatkov, ktoré sú s ňou úzko späté. Užijeme si ich v druhej polovici apríla.

Ilustračný obrázok k článku Inšpirácie na Veľkú noc v Šali a okolí: Tešte sa na výstavy aj ukážky zdobenia kraslíc
52
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Veľkonočné sviatky sa v našom okrese tešia veľkej obľube, skôr však u mužského pokolenia. Ženy a dievčatá majú vtedy plné ruky práce, aby svojich šibačov dostatočne pohostili a odmenili ich tými najkrajšími kraslicami.

Nabrať inšpiráciu ponúkajú aj organizátori v Šali, Trnovci nad Váhom aj v Močenku. Ešte pred časom návštev a oddychu si môžete vychutnať podujatia, ktoré organizátori pripravili pre verejnosť. Nájdete na nich všetko, čo potrebujete k oslave jari.

4.-6. apríl 2019, 10.00 – 18.00 hod., MsKS Trnovec nad Váhom

VEĽKONOČNÁ VÝSTAVA

Už o pár dní sa môžete zúčastniť Veľkonočnej výstavy. Pripravili ju členovia trnoveckej Základnej organizácie Jednoty dôchodcov na Slovensku. Na trojdňové podujatie pozývajú všetkých záujemcov. Podľa organizátorov, veľkonočná výstava ručných prác bude spojená s tvorivými dielňami. Potešiť sa pohľadom a prípadne si aj niečo zaujímavé vytvoriť môžete vo veľkej sále miestneho kultúrneho strediska.

8.-12. apríl 2019, 9.00 – 17.00 hod., Močenok

VEĽKONOČNÁ VÝSTAVA

Ďalším podujatím bude opäť veľkonočná výstava. Obec Močenok a Klub tvorivosti Močenok srdečne pozývajú návštevníkov do priestorov kultúrneho strediska Kláštor. Ako informujú členovia klubu, okrem načerpania inšpirácie si návštevníci výrobky budú môcť aj zakúpiť.

15.4. – 17.4.2019, 9.00 – 17.00 hod., Dom ľudového bývania Šaľa

VEĽKÁ NOC V DOMČEKU

V historickom objekte zavládne poriadna sviatočná atmosféra. Pracovníci Ponitrianskeho múzea a Domu ľudového bývania v Šali ponúknu návštevníkom ukážku zdobenia veľkonočných kraslíc rôznymi technikami.

Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ku ktorému sa viaže veľa cirkevných úkonov, ľudových obyčajov spojených s príchodom jari, vrátane magickoočistných a prosperitných praktík. Tí, ktorí sú kreatívni, nakúpia materiál a vyrobia si výzdobu podľa svojho vkusu a predstavy. Ak patríte medzi nich, máte jedinečnú možnosť prísť sa inšpirovať do Domu ľudového bývania v Šali. Počas podujatia Veľká noc v domčeku bude okrem výstavy kraslíc prebiehať ukážka ich zdobenia rôznymi technikami,“ uviedla Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

V galérii si môžete pozrieť fotografie z vlaňajšieho veľkonočného podujatia v Dome ľudového bývania.

Foto: ilustračné

V domčeku privítali Veľkú noc: Mohli ste tu obdivovať kraslice aj korbáče, FOTO
52
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM