Zlatica Gregorová Správy

Hrozba koronavírusu visí vo vzduchu: Opatrenia prijali aj v šalianskych škôlkach

Šírenie nákazlivej choroby po svete je súčasťou aktuálne témou, ktorá nenechá chladným nikoho.

Ilustračný obrázok k článku Hrozba koronavírusu visí vo vzduchu: Opatrenia prijali aj v šalianskych škôlkach
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Po celom svete už zaznamenali viac ako 95-tisíc prípadov nákazy. Počet mŕtvych prekonal 3000. Nákaza už prišla aj do okolitých krajín. Prípady hlásia v Česku, Poľsku, Rakúsku, na Ukrajine a najnovšie aj v Maďarsku.

"Na Slovensku, a teda ani v Nitrianskom kraji, zatiaľ takéto ochorenie nie je. Treba si však uvedomiť, že nie sme v izolácii, takže môj predpoklad je, že pacient s koronavírusom určite príde aj na Slovensko,“ povedal župný lekár Ľubomír Ševčík.

Najviac sa vírusom darí vo veľkých skupinách, kde sa šíri rýchlosťou blesku. V pozore by teda mali byť nielen pracovné, ale aj školské kolektívy. Aj preto Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo nariadenie, ako sa v týchto dňoch voči nákaze obrniť. Zvýšili opatrenia aj v šalianskych škôlkach?

Informovali školy a škôlky

„Spoločný školský úrad v Šali momentálne informoval všetky materské a základné školy v okrese Šaľa o usmernení k šíreniu koronavírusu. Toto usmernenie hovorí, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR dôrazne neodporúča v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu. Platí to aj pre zamestnancov rezortu školstva,“ uviedla Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Opatrenia v škôlkach

Opýtali sme sa priamo v šalianskych škôlkach, či a a aké preventívne opatrenia uplatnili v súvislosti s hrozbou koronavírusu.

„Na nedávnej pedagogickej porade som upozornila na zvýšené opatrenia učiteľky aj upratovačky v našej škôlke. Vykonávame zvýšenú dezinfekciu prostredia, k čomu patrí časté umývanie rúk. V prípade, že príde dieťa do škôlky chorľavé, upovedomíme rodičov o jeho neprijatí do našej materskej školy do jeho vyzdravenia,“ povedala nám riaditeľka MŠ 8. mája Žaneta Gužíková.

V Materskej škole na Družstevnej ulici v Šali už taktiež prijali zvýšené opatrenia.

"Dostali sme list z Ministerstva školstva aj zo Spoločného školského úradu v Šali. Na základe týchto informácií som vydala príkaz na zabránenie šírenia respiračných ochorení zvýšením hygienických opatrení. V škôlke máme denne umyté kľučky na dverách, deti učíme, ako si správne umývať ruky antibakteriálnym mydlom. Rodičov sme upozornili, že v prípade ochorenia ich dieťaťa, ho musia nechať doma, nielen z obavy pred možným koronavírusom, ale aj pred inými respiračnými nákazlivými ochoreniami, ktoré by mohli ďalej šíriť,“ informovala nás riaditeľka MŠ Družstevná v Šali Dagmar Mesárošová.

V Materskej škole Hollého v Šali boli taktiež informovaní listom z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a dodržiavajú uvedené pokyny. „Pre nás je hygiena vždy dôležitá, ale v súvislosti s prevenciou proti nákazlivej chorobe sme pristúpili k zvýšeným hygienickým opatreniam, ako je častejšie umývanie rúk aj pravidelná dezinfekcia kľučiek dverí,“ priblížila nám riaditeľka MŠ Hollého Irena Vargová.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM