Tlačové správy

Hrdinský čin malej Viktórie: Počula buchot, bez váhania pomohla zranenej prababke

Iba 9-ročná Viktória sa zachovala ako pravá hrdinka. Neváhala a pomohla svojej prababke, ktorá potrebovala rýchly zásah zdravotníkov.

Ilustračný obrázok k článku Hrdinský čin malej Viktórie: Počula buchot, bez váhania pomohla zranenej prababke
Zdroj: Detskycin.sk

Aj deti konajú doslova hrdinské skutky, ktoré si zaslúžia byť ocenené. Na to poukazuje projekt Detský čin roka, ktorého jubilejný 20. ročník prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Projekt Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú formu etickej výchovy. Deti sa učia porozumieť realite cez skúsenosti ich rovesníkov. Vďaka skutočným príbehom majú možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môže mať rôzne podoby.

Počas doterajších 20 rokov fungovania projektu sa do neho zapojilo viac ako 1 600 000 detí z celého Slovenska.

Hrdinský skutok

Za dobré skutky detí môžu deti aj verejnosť hlasovať v ôsmich kategóriách.

V jednej z nich, v kategórii Pomoc v rodine, je nominovaná aj deväťročná Viktória z Vlčian (okres Šaľa).

Príbeh „Viktória privolala pomoc prababke“ napísala v mene malého dievčaťa jej matka Hajnalka Vida.

Neváhala ani sekundu

„Volám sa Viktória a mám deväť rokov. Žijem s maminkou, s babkou a s prababkou v rodinnom dome. Rada pozerám rozprávky. Aj vtedy som práve pozerala moju obľúbenú, keď som počula veľký buchot a jojkanie," začala svoje rozprávanie Viktória.

Neváhala a rozbehla sa do izby 92-ročnej prababičky. Uvidela ju ležať na zemi. „Všade okolo nej veľké kúsky krvi. Nevedeli sme, čo má zranené. Mama rýchlo volala záchranku, ale aj jej som musela vodu nosiť, lebo jej bolo na odpadnutie. Prababku som utišovala, že už ide pomoc,“ pokračuje v rozprávaní odvážne dievča z Vlčian.

Šťastie v nešťastí

Keď dorazila Sanitka, Viktória zdravotníkom ukázala izbu, v ktorej ležala prababka. „Zobrali ju do nemocnice na pozorovanie. Mala totiž otras mozgu a rozbitú hlavu. Keby som ju nepočula, že jojká (mamina nepočuje na jedno ucho), mohla by aj vykrvácať,“ dodala na záver svojho hrdinského príbehu Viktória.

Podporiť skutok 9-ročnej Viktórie z Vlčian môžete hlasom priamo TU.

PR – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM