Rastislav Búgel Samospráva

Hospodárenie Šale sa vyvíja dobre: Radnica očakáva na konci roka prebytok

Hospodárenie Šale sa v priebehu prvých štyroch mesiacov tohto roka vyvíja pozitívne. Podľa údajov, ktoré zverejnila radnica, dosiahli príjmy mesta takmer 6,3 milióna eur, čo je 40,5 % plánovaného mestského rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Hospodárenie Šale sa vyvíja dobre: Radnica očakáva na konci roka prebytok
Zdroj: TASR

Výdavky zatiaľ nedosiahli ani 30 % rozpočtu, celkovo boli na konci apríla na úrovni viac ako 4,6 milióna eur. Priaznivý vývoj vykazujú hlavne podielové dane, ktorých plnenie dosahuje 40,63 %. Príjmy z nich boli každý mesiac tohto roka vyššie ako v rovnakom období roku 2015. Do mestskej pokladnice okrem toho prichádzajú príjmy aj z dane za užívanie verejného priestranstva, z poplatkov za likvidáciu komunálneho odpadu i z dane z nehnuteľnosti.

Najväčší nárast v programe vzdelávania

Podľa radnice sú zatiaľ výdavky čerpané v súlade so schváleným rozpočtom na rok 2016. „Najvyšší nárast v porovnaní s rokom 2015, celkovo o 228 639 eur, je v programe vzdelávanie. Vzrástli aj výdavky na energie, v dôsledku štvorpercentného nárastu platov sa zvýšili personálne výdavky mesta a oproti roku 2015 boli novorozpočtované aj výdavky pre domov dôchodcov, v celkovom objeme 100 000 eur,“ informovala radnica. Ako sa ďalej uvádza v analýze, ktorú zverejnil magistrát, v priebehu prvých štyroch mesiacov tohto roka sa zvýšili aj výdavky na komunikácie, na údržbu majetku mesta i na kultúru.

Znížili riziká v hospodárení

Rozpočet na rok 2016 bol podľa magistrátu navrhnutý po dôslednej analýze príjmovej i výdavkovej časti tak, aby sa čo najviac znížili prípadné riziká v hospodárení mesta. „Napriek tomu existuje riziko v prípade, že bude potrebné realizovať výdavky, ktoré nie sú zahrnuté v schválenom rozpočte, ale ich potrebu si vyžiada riešenie aktuálnej situácie, napríklad havarijných stavov alebo spoluúčasť na projektoch. Preto by bolo vhodné vytvoriť finančnú rezervu, ktorá by pomohla znižovať riziko v hospodárení mesta. Na základe doterajšieho vývoja a dostupných informácií predpokladáme ku koncu roka vytvorenie celkového prebytku hospodárenia vo výške približne 118 000 eur. Z neho by sa mohla vyčleniť rezerva na eliminovanie možných rizík rozpočtu v budúcnosti,“ konštatuje sa v analýze.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM