Zlatica Gregorová Samospráva

Horúčavy vegetácii neprospievajú: Ako sa zavlažuje v Šali? FOTO

Tohtoročné leto sa podpisuje nielen na občanoch, ale sužuje aj všetko živé okolo nás. Vyhrávajú dediny a mestá s množstvom zelene.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy vegetácii neprospievajú: Ako sa zavlažuje v Šali? FOTO
9
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Stromy, kvety aj kríky napomáhajú k sviežemu vzduchu a taktiež ochladzujú okolie. V súvislosti so zhoršenými klimatickými podmienkami na Zemi je prevencia a zazeleňovanie prostredia ústrednou témou.

Vysádzajú zeleň

Rozpálené betónové plochy nie sú tým pravým orechovým ani na podujatia organizované pod holým nebom. Aj v Šali sa snažia o stále väčšie zazeleňovanie plôch. V meste je viacero takých, kde sú vysadené stromy a pestré kvetiny. Keď dlhodobo neprší, treba im však dodať vlahu iným spôsobom. Opýtali sme sa v šalianskej radnici, koľko vody asi počas tohto leta spotrebovali na zavlažovanie týchto miest.

Pravidelná závlaha

„Polieva sa podľa potreby, každý druhý až tretí deň a to náhradná výsadba stromov, kvetinové záhony, kvetináče umiestnené na pešej zóne a kvetináče na stĺpoch verejného osvetlenia. Doteraz sa minulo približne 200 metrov kubických vody,“ uviedla Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Súčasťou modernizácie šalianskeho úradu bola aj naištalovaná zelená strecha. Tá je dnes z chodníkov dobre viditeľná a už len pohľad na ňu rozhorúčených občanov osviežuje. Ako je o ňu postarané?

Automaticky

„Čo sa týka zelenej strechy na Mestskom úrade v Šali, ide o extenzívny typ strechy, to znamená, že výsadba na streche je zalievaná len dažďovou vodou ak naprší a sú tam vysadené sukulentné typy rastlín, ktoré znášajú sucho. Na krajoch strechy sú kvetináče, ktoré sú zalievané kvapkovou závlahou,“ doplnila šalianska hovorkyňa.

Zlepšia klímu

 

Po Šali, ktorá vybudovala zelenú strechu na radnici a plánuje ďalšie opatrenia na zlepšenie klímy, je ďalšou obcou s podobnými zámermi Močenok.Tam už plánujú vybudovať druhú zelenú strechu na budove kultúrneho domu a tiež zadržiavať dažďovú vodu.

Vo fotogalérii uvidíte pohľad na šaliansku zeleň.

Foto: ilustračné

Horúčavy v Šali: Ako sa v nej zavlažuje? FOTO
9
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM