Zlatica Gregorová Samospráva

Hasičská zbrojnica vo Veči omladne: Mesto plánuje veľkú rekonštrukciu

Vyše 80 - ročný objekt potrebujú dať do poriadku. Potešia sa hasiči aj obyvatelia mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Hasičská zbrojnica vo Veči omladne:  Mesto plánuje veľkú rekonštrukciu
Foto: Zlatica Gregorová

Objekt, ktorý podľa informácií Mesta Šaľa postavili v roku 1933, má svoje hviezdne roky za sebou. Nadišiel čas, aby podstúpil rekonštrukciu. Budova je umiestnená v blízkosti večianskeho kostola sv. Rodiny na Pribinovom námestí.

Starostliví hasiči

Jej priestory využívajú členovia Dobrovoľného hasičského zboru. Okrem svojho poslania – hasenia požiarov a odstraňovania kalamít sú veľmi osožní aj pri rôznych spoločenských podujatiach a aktívne sa zapájajú do života mestskej časti. Pravidelne sa starajú aj o artézsku studňu, ktorú majú pred zbrojnicou a tešia tak obyvateľov po celý rok.

Rozsiahle opravy

Podľa šalianskej radnice je hlavným cieľom projektu rekonštrukcie Hasičskej zbrojnice vo Veči „podpora ochrany pred požiarmi rozsiahlou opravou – rekonštrukciou jednopodlažnej tehlovej stavby hasičskej zbrojnice (udržiavacie práce) ako aj zlepšenie podmienok pre výkon činnosti Dobrovoľného hasičského zboru mesta Šaľa.“ V rámci stavebných prác by malo dôjsť k rozsiahlym opravám budovy, aby sa zlepšili jej technické parametre a bola i naďalej schopná slúžiť dobrovoľným hasičom.

Ak sa na budovu večianskej zbrojnice dobre pozriete, jej strecha, naopak, žiari novotou. Tú vymenili približne pred 3 rokmi a svoje dobré časy mali za sebou aj okná a dvere, ktoré mesto nahradilo plastovými. Ostatné časti však potrebujú renováciu.

Vymenia brány

„Objekt potrebuje nevyhnutné rozsiahle opravy tak vnútorných priestorov ako aj vonkajších častí budovy. Pôvodné garážové brány sú zastaralé a napriek údržbe už jednoducho nie sú dostatočnou ochranou techniky a je nutná ich výmena. Budova nemala žiadne iné rekonštrukcie, či rozsiahlejšie opravy preto najmä priestory, kde je uskladnená technika DHZ a potrebujú obnovu,“ informuje mesto Šaľa.

Elektrický pohon

Stavebné práce by mali zahŕňať výmenu garážových brán, opravu stropov, omietok a vymeniť by mali aj elektroinštaláciu. Na rad prídu aj opravné práce v garáži. V nej by podľa informácií Mesta Šaľa malo dôjsť aj k výmene pôvodnej garážovej brány za nové s elektropohonom.

Predpokladaná suma na tento projekt je 23 241,07 eur bez DPH. O tom, kto zvíťazí vo verejnej súťaži, rozhodnú v šalianskej radnici v januári 2019.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM