Peter Štrbo Rôzne

Hasičská stanica sa zmení na nepoznanie

Hasičská stanica v Šali bude po kompletnej rekonštrukcii spĺňať najvyššie parametre európske únie. Prioritou je zníženie energetickej náročnosti objektu. Hasiči budú mať k dispozícii aj „samoobslužné“ garáže.

V máji sa začal proces výberu realizátora rekonštrukčných prác na hasičskej stanici v Šali v hodnote 501 789 eur. Podľa veliteľa stanice Ľubomíra Tušku by sa malo s prácami začať už na prelome augusta a septembra. Nakoľko bola budova skolaudovaná ešte v roku 1972 (čo už bude 40 rokov), dávno nespĺňa moderné nároky.// „Stanica by si to už po toľkých rokoch zaslúžila. Veríme, že sa plánovanou rekonštrukciou skultúrni pracovné prostredie, nehovoriac o energetickej úspore, ktorá je hlavným motívom rekonštrukčných prác,“ povedal veliteľ Tuška. Budova bude spĺňať najvyššie normy európskej únie. Kompletne sa zateplí budova, vymenia sa staré okná, pribudnú nové šatne, zmodernizuje sa sociálne zázemie, vybuduje sa nová protiplynová služba, vymenia sa podlahy a opraví sa aj strecha. //„Veľa si sľubujeme od výmeny vykurovacieho kotla, ktorý ma už možno aj 30 rokov a v súčasnosti je veľmi nespoľahlivý,“ doplnil Tuška.

[size=14]** „Samoobslužná“ stanica**[/size]

Veliteľ hasičskej stanice ďalej uviedol, že veľké úniky tepla v zimných mesiacoch kvôli zlej izolácii nebývali výnimkou.// „Pri extrémne nízkych teplotách musia byť garáže so zásahovými vozidlami dostatočne vykurované, aby sme nemali žiadne technické problémy. Izolácia budovy však už dávno nespĺňa požadovanú úroveň.“// Staré drevené garážové brány vymenia plnoautomatizované rolovacie brány. Tieto brány sa nazývajú aj samoobslužné a to preto, že budú napojené na monitorovací systém a pri zahlásení poplachu sa automaticky otvoria. Pri výjazde sa hasiči zase nebudú musieť zaoberať ich zatváraním. Vďaka novému systému sa tak neušetrí len množstvo spotrebovanej energie, ale aj drahocenný čas, zvlášť keď pri zásahoch neraz rozhodujú sekundy.

Realizátor stavebných úprav bude musieť rekonštrukciu naplánovať tak, aby neovplyvnila zásahovú činnosť hasičov.// „Rekonštrukcia sa bude musieť robiť po etapách, nakoľko nemôže obmedzovať výjazdy na zásahy,“// doplnil veliteľ stanice. Komplikovanejšie to bude pravdepodobne s prerábaním garáží, nakoľko zásahové vozidlá budú musieť dočasne opustiť interiér a byť odstavené pred stanicou.

Technické vybavenie stanice sa za posledných pár rokov už dostalo na požadovanú úroveň, čoskoro sa šaliansky hasiči budú tešiť aj z nového kvalitného zázemia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM