Peter Štrbo Rôzne

Hasiči zo Šale v silnej konkurencii druhí!

Vyslobodzovanie zranených osôb z havarovaných vozidiel bolo hlavnou disciplínou súťaže, na ktorej sa 25. apríla pod Zoborom stretli hasiči z Nitry, Vrábeľ, Šale a Galanty. Z ôsmich družstiev boli najúspešnejší záchranári z Nitry, ktorí obsadili prvé

„Súťažiaci vykonávali zásah, ktorý presne simuluje autentickú situáciu pri nehode. Vo vozidle sedel živý figurant, takže pri akejkoľvek chybe by okrem straty bodov hrozilo aj zranenie človeka,“ uviedol riaditeľ súťaže z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Nitre Miroslav Suk.

Podľa Suka sú hasiči na vyslobodzovanie ľudí z vrakov áut pripravení veľmi dobre. „Aj preto nerobia prakticky žiadne chyby, ak k nejakým dôjde, tak len k veľmi malým. Pri súťaži, kde sa dbá na každý detail, sa menšie chyby robia najčastejšie pri stabilizácii vozidiel, kde treba postupovať veľmi dôkladne. V reálnych situáciách sú havarované autá často vo veľmi komplikovaných pozíciách. Preto je ich stabilizovanie mimoriadne dôležité,“ vysvetlil riaditeľ súťaže.

Pri reálnom zásahu i na súťaži je podľa jeho slov podstatná aj taktika, ktorú záchranári zvolia. Tá musí byť prispôsobená hlavne záchrane zranených osôb. „Veliteľ zásahu sa musí správne rozhodnúť, akým spôsobom a kadiaľ sa budú ľudia z vraku vyslobodzovať. Ak sa spraví chyba na začiatku zásahu, už sa nedá začať odznova, ale musí sa pokračovať v začatom postupe. Preto je včas a vhodne zvolená taktika dôležitá,“ skonštatoval.

Slovenskí hasiči sú podľa Suka na podobné zásahy pripravení dobre po odbornej aj technickej stránke. „Naša technika je porovnateľná s vybavením hasičov v ktorejkoľvek európskej krajine. Len by sa možno mohla obmieňať o čosi častejšie,“ dodal.

sala24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM