Zlatica Gregorová Rôzne Správy

Halleyho kométa v Šali hľadá miesto: Na výber je viacero možností

Umelecké dielo od autora Viliama Širokého by po rekonštrukcii radnice malo nájsť svoje ďalšie uplatnenie. V hre niekoľko ďalších variant.

Ilustračný obrázok k článku Halleyho kométa v Šali hľadá miesto: Na výber je viacero možností
Zdroj: Mesto Šaľa

Halleyho kométa od autora Viliama Širokého by po rekonštrukcii budovy Mestského úradu v Šali mala nájsť svoje ďalšie uplatnenie na inom mieste. Najprv sa hovorilo o tom, že mozaika bude umiestnená na budovu Základnej školy Hollého vo Veči, teraz je v hre niekoľko ďalších možností, kde by mohlo dielo byť osadené. Miesto na večianskej škole sa nezdá byť vhodné ani mestu, ani niektorým občanom.

Ďalšia škola

Túžbou autora Viliama Širokého je umiestniť ju opäť na iné miesto a to na stenu ďalšej Základnej školy s materskou školou J. Murgaša. Škola má však v bezprostrednom okolí bežecký ovál a multifunkčné ihrisko a mozaika by už pravdepodobne nezískala výnimočnosť, ktorú by si zaslúžila.

Začiatkom októbra 2018 sa predseda Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali Július Morávek a pracovníčka MsÚ – referátu investičných činností Elena Matajsová boli pozrieť na potenciálne lokality v Šali, kam by sa mozaika mohla umiestniť. Obhliadku s nimi absolvoval aj autor – akademický maliar Viliam Široký. Spoločne si pozreli tzv. Poľský park na ul. Dolnej, ZŠ J. Murgaša na ul. Hornej, ZŠ J.C. Hronského na ul. Krátkej a taktiež verejné priestranstvá na ul. Budovateľskej, Mostovej, za bytovým domom ul. ČSĽA.

Komplikovaná situácia

„Podľa autora p. Viliama Širokého je z uvedených lokalít najvhodnejšie umiestniť repliku mozaiky na  ZŠ J. Murgaša na ul. Hornej, čelnú stenu jedného z pavilónov, orientovanú do priestoru s novobudovaným atletickým oválom. Autor požaduje zachovať pôvodné rozmery mozaiky t. j. cca 6 × 16 m, čo by si vyžiadalo buď rozšíriť čelnú stenu o cca 4 m alebo vybudovať pred fasádou samostatný nový múr o rozmeroch 6 × 16 m,“ informovali nás zo šalianskej radnice. Ani s posledným nápadom autora však radnica nie je stotožnená.

Téma Halleyho kométy je aktuálne predmetom rokovaní. O tom, kde bude nakoniec umiestnená, to sa dočítate v našom ďalšom článku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM