Zlatica Gregorová Samospráva

Halleyho kométa má byť na stene školy: Nie všetci však s nápadom súhlasia

Umelecké pamiatky majú často zaujímavé osudy. Po tom, čo ich ich autori vytvorili pri istých príležitostiach sú ozdobou verejných priestranstiev aj inštitúcií.

Ilustračný obrázok k článku Halleyho kométa má byť na stene školy: Nie všetci však s nápadom súhlasia
Zdroj: Mesto Šaľa

Svoje hviezdne obdobie prežívajú až dovtedy, kým nie je potrebné ich z rôznych dôvodov odstrániť či premiestniť.

Dielo uložili

To je aktuálny prípad šalianskej Halleyho kométy, ktorá donedávna zdobila budovu mestského úradu. Vlani objekt začali rekonštruovať a dielo autora Viliama Širokého museli, kvôli možnému znehodnoteniu, dať preč.

Nové možnosti

Dielo bolo na budovu úradu umiestnené v 90. rokoch, má svoju historický hodnotu a význam. Keď bol zhotovený projekt na Zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu v Šali, bolo jasné, že umelecké dielo do novej vizáže nezapadne. Keďže ide o pamiatku – mozaiku, znázorňujúcu známu kométu, uvažovalo sa o náhradnom riešení.

Podľa vyjadrenia primátora mesta Šaľa Jozefa Belického by bolo najreálnejšou možnosťou vytvorenie repliky diela a jeho umiestnenie na niektorú z budov vo vlastníctve mesta. Replika mozaiky by tak mala byť pre šaliansku radnicu približne 13 – tisícovou investíciou.

Rôzne názory

Doteraz to vyzeralo tak, že mozaika bude súčasťou budovy Základnej školy J. Hollého v Šali – Veči. Nie každému sa nápad pozdáva. Podľa dostupných informácií z nedávneho rokovania Mimoriadneho mestského zastupiteľstva v Šali sa premiestnenie diela na iné miesto, ako je stena telocvične školy, autorovi Viliamovi Širokému nepozdáva. Počas rokovania sa k téme vyjadrili niekoľkí poslanci.

Nedávno opravená

Ako uvádza zápisnica na sala.sk, väčšina z poslancov je za zachovanie umeleckého diela, avšak chcelo by to zmenu miesta. Fasáda telocvične základnej školy vo Veči bola totiž iba pred dvoma rokmi zrekonštruovaná a je na nej umiestnený aj emblém školy. O tom, kde nakoniec Halleyho kométu autora Viliama Širokého mesto umiestni, bude známe v najbližšom čase.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM