Zlatica Gregorová Samospráva

Hájske sa zapája do výzvy: Ministerskou dotáciou zlepšia bezpečnosť na cestách

Šancu si nenechala ujsť ani dedina v šalianskom okrese. Za návrh zahlasovali poslanci obecného zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Hájske sa zapája do výzvy: Ministerskou dotáciou zlepšia bezpečnosť na cestách
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky- Prezídium Policajného zboru zverejnilo výzvu, ktorej cieľom je podpora činností súvisiacich s bezpečnosťou cestnej premávky.

Zlepšia dopravu

Prezídium umožnilo tým, ktorí požiadajú o finančné prostriedky, zabezpečiť všetko potrebné k bezpečnosti v dedine. „Dotáciu možno poskytnúť oprávneným žiadateľom na podporu zlepšenia dopravno-bezpečnostnej situácie, pri ktorej je možné očakávať rýchly a bezprostredný efekt smerujúci k zníženiu dopravnej nehodovosti, zníženiu počtu usmrtených osôb pri dopravných nehodách s dôrazom na ochranu nemotorových účastníkov cestnej premávky (chodcov, cyklistov, detí a seniorov) a aktivít smerujúcich k viditeľnému zlepšeniu dopravno-bezpečnostnej situácie v čo najkratšom čase,“ uvádza sa v zverejnenej výzve.

Minimálne 3000 eur

Jej hlavným cieľom je to, aby sa znížila úmrtnosť, úrazovosť a nehodovosť na pozemných komunikáciách. Obce môžu získať najmenej 3000 eur a maximálne 24 000 eur na podporu svojich projektov.

Financie ministerstvo poskytne žiadateľom, ktorí by chceli znížiť rizikové úseky budovaním technických zariadení. Napríklad pri existujúcom priechode pre chodcov na osvetlenie plochy vodorovného značenia. Ďalšou možnosťou je zisk dotácie na zlepšenie viditeľnosti vodorovného značenia – zebry pomocou dopravných gombíkov. To sa osvedčuje vodičom aj chodcom najmä v sychravom počasí, keď je znížená viditeľnosť.

Merače rýchlosti

Poslednou možnosťou, ako uplatniť získané financie bolo ich použitie pri osádzaní meračov rýchlosti. Každý žiadateľ predloží prehľadný projekt aj jeho časovú realizáciu. Na základe toho budú finančné dotácie rozdelené.

Aj zo svojho

Podľa zverejnených informácií obce Hájske, starosta Jaroslav Bennár oboznámil poslancov s možnosťou zapojenia sa do výzvy s projektom „Zvýšenie bezpečnosti na cestách – obec Hájske.“ Poslanci návrh na podanie žiadosti na získanie podpory schválili. Obec sa na financovaní bude spolupodieľať čiastkou 765 eur.

V galérii uvidíte archívne zábery z inštalácie svetelných gombíkov v Šali.

Foto: ilustračné

V Šali a okolí renovujú cesty aj chodníky: Vodičov potešia svetelné gombíky
8
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM