Zlatica Gregorová Rôzne

Hájčanom opravili kostol sv. Barbory: S dotáciami ho zbavili nežiaducej vlhkosti

V roku 2017 obec vypracovala projekt na sanáciu omietky v miestnom svätostánku. Dedina získala financie a práce sa rozbehli.

Ilustračný obrázok k článku Hájčanom opravili kostol sv. Barbory: S dotáciami ho zbavili nežiaducej vlhkosti
Foto: Zlatica Gregorová

Farnosť v Hájskom je pod hlavičkou seredského dekanátu. Kostol, do ktorého opravy sa pustili, pochádza približne z roku 1841. Už dlhšie v chráme bojovali s vlhkými múrmi a tie potrebovali vysušiť a poriadne zreparovať. Podľa dostupných informácií sa im v kostole podarilo odizolovať kostolné múry proti vlhku vďaka ich podrezávaniu a vloženiu fólie a plechov.

Na klinoch

„Murivo bolo stabilne uložené na plastových doskových klinoch, medzi ktorými je vyplnené stavebné murovacie lepidlo. Práce vykonávala certifikovaná firma po uskutočnených statických a geologických posudkoch,“ uviedol Marián Antal na webe obce. Po skončení prác prišlo k omietnutiu obitého muriva.

Stopka vlhkosti

Opravné práce pokračovali aj vlani. „Minuloročným podrezaním kostola sa zamedzilo ďalšiemu vzlínaniu vlhkosti zo zeme do múrov kostola, preto sme mohli pristúpiť k obnove samotných múrov. Postupne sme obnovili omietky v presbytériu, v hlavnej lodi kostola, v sakristii aj vo vstupe na chórus. Bola nanesená špeciálna – sanačná omietka, ktorá umožní postupné odparovanie vlhkosti,“ uviedol Marián Antal.

Z NSK aj ministerstva

Financie na obnovu omietok získali pomocou dotácií. V rokoch 2016, 2017 a 2018 sa farskému úradu podarilo získať z Nitrianskeho samosprávneho kraja a Ministerstva kultúry SR dotáciu na omietky vo výške približne 14 000 eur. Obec Hájske, podľa Mariána Antala, prispela vo výške 848 eur.

Ako nášmu portálu farský administrátor prezradil, s prácami na oprave kostola sú spokojní. Posledné úpravy v interiéri boli urobené koncom roka 2018 a teraz už slúži veriacim.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM