Peter Štrbo Rôzne

Gorazdov Močenok oslávi okrúhle jubileum

Jubilejný 20. ročník celonárodného festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok organizuje v júli tohto roka občianske združenie KREDIV. Súťažná časť festivalu sa uskutoční od 26. do 28. júla. Súťažiace súbory sa môžu prihlásiť do 10. mája.

Festival Gorazdov Močenok je prehliadkou amatérskych súborov zaoberajúcich sa dramatickým spracovaním biblických a duchovných námetov. Hlavným cieľom festivalu je poskytnúť pomoc súborom, ktoré sa na Slovensku venujú kresťanskému divadlu a šíriť úctu k svätému Gorazdovi.

Účastníci festivalu majú okrem návštevy samotných divadelných predstavení aj možnosť pracovať v tvorivých dielňach či zúčastniť sa na rôznych akciách v rámci sprievodného programu. „Podmienkou je zaslanie videozáznamu inscenácie a jedného scenára na adresu združenia,“ informoval jeden z organizátorov podujatia Peter Sýkora.

Neodmysliteľnou súčasťou Gorazdovho Močenku sú každodenné sväté omše, putovanie pútnikov od sochy sv. Gorazda v Močenku po ceste solúnskych bratov do starobylej Nitry, cyklotrasa Sedempočetníkov z Močenku cez Nitru do Gorazdova, víkendová prezentácia výrobkov remeselníkov a ľudových výrobcov aj ochutnávka tradičných koláčov a slovanskej kuchyne.

Podľa starostu Močenka Mariána Borzu je festival vyjadrením úcty odkazu svätého Gorazda. Slovenský slavista Ján Stanislav určil za Gorazdovo rodisko obec Močenok a jej časť nazývanú Gorazdov. V roku 2006 nitriansky sídelný biskup Mons. Viliam Judák vysvätil sochu svätého Gorazda v Močenku na základe iniciatívy vedenia obce a občanov.

sala24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM