Zlatica Gregorová Samospráva

FOTO, Zabudnuté šalianske kúpalisko: Vdýchne mu mesto nový život?

V horúcom lete sa človeku žiada ponoriť do chladivých vĺn a čo najlepšie sa osviežiť. V mestách aj dedinách sú okrem plavární aj prírodné jazerá či kúpaliská.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Zabudnuté šalianske kúpalisko: Vdýchne mu mesto nový život?
Foto: Zlatica Gregorová

I v Šali jedno také bolo, dávno však neslúži svojim návštevníkom. Ostal po ňom schátraný areál s vypustenými bazénmi. Už čoskoro by sa to však mohlo zmeniť a Šaľania by opäť mali mať svoje letné kúpalisko a nielen to.

Obľúbené kúpalisko

Obľúbené šalianske kúpalisko, ktoré slúžilo od roku 1970 dnes už pripomína iba nápis nad vchodom a typická tyrkysová farba kovových konštrukcií. Kedysi to bol udržiavaný areál s pokladňou, bufetom, sociálnymi zariadeniami, šatňami aj športovým vyžitím. Areál Dusla najprv slúžil návštevníkom, potom ho využívali skauti. Jeho brány sa zatvorili v roku 1997 a po rokoch sa z neho stala divočina s náletovými drevinami, ktorých je tu habadej a kopou harabúrd.

Nebezpečný Váh

A ako si na kúpalisko spomína správca nehnuteľností Mesta Šaľa Jaroslav Rácz? „Toto kúpalisko bolo veľmi obľúbené. Bolo jediné v Šali a ako decká sme na Váh nemohli, tak sme tu chodili. Na Váh nás nepustili, vtedy sa bagrovalo a Váh bol dosť nebezpečný. Dnes je to iné, ale vážska voda v minulosti bola zase čistejšia ako dnes,“ komentuje Jaroslav Rácz.

„Viete, ako sme sem chodili, to bola nádhera, paráda! Leto, bazény – aj to bolo obľúbené a veľa detí sem chodilo. Bol tu veľký plavecký bazén, detský bazén. Najbližšie boli Diakovce, ale mesto aspoň malo kúpalisko, takže tu sme radi chodievali,“ spomína Ivan Vanák ml., ktorý nás spolu s Jaroslavom Ráczom sprevádzal po bývalom kúpalisku.

Nebude len snom?

I keď mesto vyvinulo doteraz viacero snáh o jeho znovuobnovenie, všetko ostalo len na hypotetickej rovine. Teraz však svitá nová nádej, že Šaľania sa opäť budú kúpať vo svojom. Mesto Šaľa v roku 2016 prišlo s nápadom znovuoživenia tohto areálu.

Šaľa – Jozefov

Rekreačný areál Šaľa – Jozefov zahŕňa aj kúpalisko aj s vonkajším 25 metrovým bazénom a nemalo by tu chýbať ani wellness centrum. Mesto by chcelo podľa možností využívať letný bazén aj wellness centrum celoročne a to hlavne vďaka termálnej vode, ktorá sa nachádza v terajšom areáli kúpaliska. Šalianska radnica podľa víťazného návrhu košických architektov plánuje budovať areál na etapy. Začať by sa malo stavbou penziónu s wellness a hokejovým štadiónom, následne pribudnú ďalšie časti. Mesto už na administratívnych náležitostiach súvisiacich s rozbehnutím projektu aktívne pracuje.

FOTO, Zabudnuté šalianske kúpalisko: Mesto mu chce dať druhý dych
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM