Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO: Vo Veči vystavujú mandaly, oplatí sa ich vidieť

Možno ste už niekedy toto slovo počuli a možno veľmi dobre viete, čo znamená. Ide o spojenie kruhu a štvorca do jedného obrazca, jednej symbiózy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vo Veči vystavujú mandaly, oplatí sa ich vidieť
Foto: Zlatica Gregorová

Slúžia na vnútorné pookriatie, zosúladenie rozbúrenej mysle, či všetkého, čo nás znepokojuje. Každý autor tak do diela vkladá svoje vnútorné pocity, pohľad na svet, to, ako ho vníma. Svojím spôsobom sa vďaka mandale akoby očisťuje.

Harmonické obrazce

V súčasnej rýchlej dobe je relax veľmi dôležitý. K duševnej rovnováhe a zároveň pobaveniu slúžia obľúbené mandaly. Vďaka ich komponovaniu sa dostávame do pohody. Môžete nájsť predlohy obrazcov, ktoré si dotvoríte podľa ľubovôle. Sú však i výtvarníci, ktorí harmonizujúce obrázky tvoria sami. Spoja pocity a farby a nevšedné dielo je na svete.

Spolu s autorkou Gabrielou Vicenovou tu prezentujú svoje diela aj Veronika Sedláková a Lucia Holáseková. Každá svojím osobitým štýlom, farebnosťou i technikou. V ich tvorbe vidieť, že najviac používanou farbou je zlatá. Ňou autorky dotvorili detaily na perleťovomodrom, medenom, červenom, striebornom, či žltom podklade. Ako nám prezradila kultúrna referentka SD vo Veči, Mária Šeboková, jeden z obrazov, na ktorom je šesť rôznych obrazcov, vytvorili všetky tri autorky spoločne. Venujú ho Domovu sociálnych služieb pre deti a dospelých v Šoporni – Štrkovci.

Toto filigránske umenie vo vás možno vzbudí túžbu vytvoriť si niečo podobné. Počas vianočných trhov vo Veči stačí zájsť do miestneho Spoločenského domu a dozviete sa viac.

Vo Veči vystavujú mandaly, oplatí sa ich vidieť. FOTO
28
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM