Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO: Veľká noc v domčeku, nechajte sa inšpirovať a zabavte sa

Pracovníci Ponitrianskeho múzea pripravili pre návštevníkov Domu ľudového bývania v Šali cyklus výstav, ukážok a rozprávania pod názvom Veľká noc v domčeku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľká noc v domčeku, nechajte sa inšpirovať a zabavte sa
Foto: Zlatica Gregorová

V tieto dni môžete navštíviť nádvorie domčeka so slamenou strechou, ktorý v meste nemôžete minúť a pokochať sa hotovými alebo práve sa rodiacimi veľkonočnými dekoráciami.

Veľkonočné zvyky

Počas stredajšieho dopoludnia sme na nádvorí domčeka stretli lektorku Veroniku Resoövú a taktiež dve propagátorky ľudových remesiel, pani Martu Kollárovú a pani Elenu Lozsi. Obe sa venujú ľudovým tradíciám, ktoré s veľkou radosťou odovzdávajú ďalším pokoleniam. I keď, podľa ich slov, už záujem o vytváranie ručných prác upadá, stále sa ešte nájdu ľudia, zapálení pre remeslo.

Pletenie korbáčov a drôtikovanie

Na nádvorí staručkej budovy môžete vidieť rôzne veľkonočné dekorácie. Nielen ich obdivovať, ale si ich aj zakúpiť, aby Vám pripomínali jarné sviatky. Elena Lozsi z Dlhej nad Váhom sa okrem iného venuje vytváraniu korbáčov, ktoré pletie z 8 – 10 prútov. Na prúty využíva vŕbu. Zhotovuje i hrušky, ktoré sú súčasťou veľkonočného korbáča.

Marta Kollárová sa venuje drôtikovaniu a háčkovaniu. Na výstave predviedla svoje háčkované vajíčka s kuriatkami a ochotne ukáže spôsoby vytvárania veľkonočných ozdôb.

Návštevníci, najmä tí najmenší, sa môžu zabaviť pri interaktívnych hrách. Tie podľa slov lektorky Veroniky budú pozostávať najmä z prenosu kraslíc v lyžiciach do stanoveného cieľa. Počas hier nebude chýbať príprava na pondelňajšie polievanie dievčat. Veľkú noc v domčeku môžete navštíviť do štvrtka, 13. apríla 2017 od 9. 30 – 12.00 hod.

Veľká noc v domčeku: Nechajte sa inšpirovať a zabavte sa
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM