Zlatica Gregorová Samospráva

FOTO, Večianska zuška spustila výuku: Tešte sa aj na vianočné koncerty

Šaliansku základnú umelecké školu navštevuje 776 žiakov. Škola vo Veči zriadila nové elokované pracovisko a tým sa ich počet zvýšil.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Večianska zuška spustila výuku: Tešte sa aj na vianočné koncerty
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

To, či by v mestskej časti Šale bola pre deti zaujímavá, zisťovali pri zápise koncom školského roka a pri verejných prezentáciách umeleckých odborov pod názvom ,,Zuš-ka v uliciach mesta" a ,,Zuš-ka vo Veči". Navštívili sme nové priestory, ktoré majú v Základnej škole J. Hollého.

Mladý talent Alex

Práve v učebni spevu nacvičoval 7– ročný Alex v sprievode učiteľky, hrajúcej na klavíri – Jany Kárasovej. Šikovný Alex navštevuje okrem spevu aj hodiny gitary. Na otázku, čo ho viac baví, povedal: „Baví ma viac spev a chcem sa mu venovať aj naďalej.“ Vo svojom hudobnom kabinete už na ďalšieho žiaka čakal učiteľ Radovan Gofjar. Spolu s kolegyňou Evou Izsákovou Bogárovou podchytávajú nové talenty na ceste za klavírnym poznaním.

Štyri odbory

O tom, ako sa pedagógom umeleckej školy podarilo zariadiť priestory a ako sa im v základke učí, nám porozprávala zástupkyňa riaditeľa ZUŠ Nora Valentínová: „Už v júni sme vedeli a začiatkom školského roka sa nám potvrdilo, že budeme otvárať všetky štyri odbory. Každý z odborov (hudobný, výtvarný, tanečný a literárno-dramatický) si vyžaduje špeciálne materiálno – technické a priestorové zabezpečenie. Počty žiakov sa uzatvárali druhý septembrový týždeň a až vtedy sme vedeli predložiť požiadavky na priestory a riešiť prenájom priestorov v ZŠ J. Hollého vo Veči.“ Zástupkyni riaditeľa ZUŠ Šaľa Nore Valentínovej sme položili niekoľko otázok:

Vybavenie školy

Umelecká škola je už do Veče kompletne presťahovaná a zariadená?

„K dispozícii sme dostali učebňu v knižnici vybavenú interaktívnou tabuľou a klavírom vhodnou na výučbu v hudobnom odbore vrátane skupinového vyučovania hudobnej náuky. Doplnili sme ju tabuľou s notovou osnovou, kobercom a orffovými nástrojmi. Potrebovali sme ešte druhú učebňu pre individuálne štúdium v hudobnom odbore vedľa knižnice v kabinetnej miestnosti. Do tejto menšej miestnosti sme priniesli vlastné pianino.“

S akými problémami ste sa stretli pri sťahovaní, zariaďovaní?

„Skupinové vyučovanie výtvarného a literárno-dramatického odboru realizujeme v klasických triedach ZŠ, ktoré sme museli doplniť o povinné vybavenie (paravan, grafický lis, malá pec, odkladacie priestory na pomôcky…) Nevýhodou je, že v triedach, ktoré využíva umelecká škola prebieha dopoludnia školské vyučovanie a preto nie je vhodné upraviť triedy len na účely umeleckého vzdelávania, okrem toho, že je potrebné po každom vyučovaní pomôcky odkladať. Veľké náklady máme so zriadením tanečného odboru, ktorého výučba prebieha v malej telocvični základnej školy. Povinnou súčasťou vybavenia sú zrkadlá, baletné tyče a tanečná podlaha. Je to špeciálne vybavenie, ktoré nám v nasledujúcich dňoch zriadi firma, ktorá vybavuje tanečné štúdiá. Malú telocvičňu využívajú aj iné subjekty, nie je určená len pre tanečný odbor. Ešte čakáme na nejaké školské skrine na pomôcky, čakacie lehoty nám predĺžili zariaďovanie, ale vyučovanie v umeleckých odboroch prebieha riadne podľa rozvrhu.“

Koľko žiakov a pedagógov navštevuje večiansku pobočku?

„K dnešnému dňu navštevuje ZUŠ vo Veči spolu 89 žiakov, z toho 32 žiakov výtvarný odbor, 22 žiakov tanečný odbor, 8 žiakov literárno-dramatický odbor a 27 žiakov hudobný odbor. V hudobnom odbore žiaci vo Veči doteraz prejavili záujem o hru na klavíri, gitaru, husle a spev. Momentálne tam vyučuje 7 pedagógov z toho 4 v hudobnom odbore. Žiaci sú prevažne z nižších ročníkov, ale máme zastúpenie aj v štúdiu pre dospelých. Predpokladáme, že v budúcnosti bude rásť záujem aj o ďalšie hudobné nástroje.  V Šali ponúkame okrem toho hru na keyboard, akordeón, violu, elektrickú gitaru, flautu, trúbku a klarinet. Máme spevácky zbor, venujeme sa komornej a súborovej hre.“

Plánujete aj nejaké nové odbory vo Veči?

„Okrem tradičného umeleckého vzdelávania sme otvorení moderným spôsobom výučby s využitím IKT. Školský vzdelávací program sme doplnili v hudobnom odbore o študijné zameranie ,,Hudba a počítač" a ,,Kompozícia", kde sa žiaci zoznamujú a tvoria v hudobných programoch. V druhom polroku budeme zriaďovať počítačovú učebňu na Hlavnej ulici, kde budú žiaci výtvarného odboru pracovať s grafickými softvérmi. Pri dostatočnom vybavení ponúkajú nové technológie rozšírenie študijných zameraní v jednotlivých umeleckých odboroch, ktoré prevádzkujeme.“

A aké sú najbližšie plány školy?

„V decembri chystáme niekoľko krásnych podujatí, na ktoré sa poctivo pripravujeme. Pre širokú verejnosť organizujeme v spolupráci všetkých odborov tematický koncert a výstavu ,,Obrázky zo Slovenska", ktorým chceme vyjadriť poctu Eugenovi Suchoňovi. Účinkovať bude aj spevácky zbor, ku ktorému sa tentokrát pridajú pani učiteľky a tešíme sa na vystúpenie speváckeho zoskupenia ,,Flowers". Podujatie sa uskutoční 13. decembra o 18.00 hod. v kongresovej sále MsÚ.

Vianočné koncerty

S príchodom vianočných sviatkov pripravujú vianočné koncerty a vystúpenia na vianočných trhoch v Šali. Nezabudnuteľným zážitkom iste bude Vianočný koncert v kongresovej sále MsÚ dňa 17. decembra o 18.00 hod. Podľa slov Nory Valentínovej, by výťažkom z dobrovoľného vstupného chceli pomôcť Sebastiánkovi Stachovi, ktorý potrebuje financie na nákladnú zdravotnú terapiu.

FOTO, Večianska zuška spustila výuku: Tešte sa aj na vianočné koncerty
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM