Zlatica Gregorová Správy Samospráva

FOTO, Večania sa môžu tešiť: Onedlho dostanú polopodzemné kontajnery

S modernizáciou mesta Šaľa súvisí aj inovácia v zbere komunálneho odpadu. Doteraz mesto aj jeho časti "zdobilo" množstvo veľkoobjemových kontajnerov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Večania sa môžu tešiť: Onedlho dostanú polopodzemné kontajnery
Zdroj: Mesto Šaľa

Kompetentní odsúhlasili, aby mesto nabehlo na moderný spôsob pomocou polopodzemných kontajnerov. Tie budú estetickejšie a najmä ich väčšia časť bude skrytá v zemi. Okrem toho pojmú omnoho viac odpadu, ako doterajšie nádoby. Bonusom by malo byť to, že stanovištia okolo nich by mali zostať v čistote i keď objekty nebudú oplotené. Každý kontajner bude mať čip, ktorý upozorní na jeho naplnenie. O vyprázdnenie sa postará hydraulický žeriav a vnútri budú mať aj hlásič požiaru.

Zmenia systém

V rámci projektu „Zmena systému zberu odpadov v meste Šaľa – časť Veča prostredníctvom systému polopodzemných kontajnerov" by malo vzniknúť sedemnásť stojísk a 36 polopodzemných kontajnerov pre komunálny odpad, vrátane zložiek triedeného odpadu v mestskej časti Šale vo Veči.

Najskôr Večanom

Polopodzemné kontajnery budú umiestnené na Ul. Fr. Kráľa 4, Fr. Kráľa 6, Hollého 36, Lúčna 1, Cintorínska 5, Cintorínska 15, Narcisová 8, Narcisová 7,  Narcisová 21, Hollého 18, Slnečná 2,  Hollého 6, Gen. L. Svobodu 13, Slnečná 1, Narcisová 18, Nivy 3, Rímska 3.

Ako uviedla pre náš portál hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, „vo Veči už v týchto dňoch prebieha geodetické vytyčovanie, určuje sa, kde presne budú kontajnery „vyrastať zo zeme“. Umiestnené sú 1,6 m pod úrovňou terénu a ich výška nad terénom je 1,2 m. Počet stanovíšť bude nižší ako v súčasnosti, namiesto 30-tich ich bude 17.“

Na etapy

V prípade osádzania týchto moderných kontajnerov je dôležité dať pozor na budúce podložie, kadiaľ prechádzajú inžinierske siete. Umiestnenie polopodzemných kontajnerov bude podľa slov Eriky Kollerovej postupovať aj v ďalších častiach Šale – na etapy.

Zvýšená hlučnosť

„Na časť výstavby v mestskej časti získalo mesto aj mimorozpočtové zdroje. Európsky fond regionálneho rozvoja podporilo časť projektu so sumou 56 856 eur,“ dodáva Erika Kollerová. V súvislosti s prácami môžu Večania zaznamenať zvýšenú hlučnosť, radnica preto prosí obyvateľov, aby boli trpezliví.

FOTO, Večania sa môžu tešiť: Onedlho dostanú polopodzemné kontajnery
4
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM