Zlatica Gregorová Samospráva

FOTO, V Šali ukončili modernizáciu osvetlenia: Ušetria vyše 50 ton emisií CO2

Bezpečnosť a dobrá viditeľnosť je dôležitá nielen s nastupujúcim jesenným počasím. Celoročne využívané verejné osvetlenie v Šali dostalo novú vizáž.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, V Šali ukončili modernizáciu osvetlenia: Ušetria vyše 50 ton emisií CO2
Foto: Zlatica Gregorová

Renovácia verejného osvetlenia bola potrebná nielen z estetickej stránky, ale najmä z hľadiska ekonomickejšej prevádzky.

Dotácie aj vlastné

Celosvetovým trendom súčasnosti je zámena klasických žiaroviek za tie s niekoľkonásobne dlhšou svietiteľnosťou. Tak i mestá a obce hľadajú spôsob, ako by na svojom verejnom osvetlení čo najviac ušetrili a pritom by ich územia boli riadne osvetlené. V Šali sa v roku 2014 zhodli na začatí modernizácie osvetlenia.

Dovtedy sa v akútnych prípadoch vymenila žiarovka a svietila ďalej. Postupne však kompetentní v šalianskej radnici prišli na to, že bude potrebné vymeniť ich celoplošne. Mesto teda dalo vypracovať projekt a uchádzalo sa o finančné dotácie s projektom Modernizácia verejného osvetlenia, ktorý bol rozdelený do troch etáp. Pokým v 1. a 2. etape bol využitý Nenávratný finančný príspevok, 3. etapu financovalo mesto Šaľa výlučne zo svojej kasy.

Slávnostné ukončenie

Dokončenie celého procesu výmeny klasických žiaroviek na stožiaroch za LED osvetlenie bolo dôvodom ako poďakovať každému, kto za projektom stál a pomohol. Vedenie mesta Šaľa pri tejto príležitosti v utorok 25. septembra 2018 usporiadalo slávnosť. Zúčastnil sa jej primátor mesta Šaľa Jozef Belický a zástupcovia bratislavskej spoločnosti, ktorá mala modernizáciu verejného osvetlenia pod palcom. Slávnostného okamihu sa zúčastnila i prednostka MsÚ Jana Nitrayová, Eliška Vargová z Referátu pre rozvojovú stratégiu a štrukturálne fondy ako aj vedúci oddelení úradu a mestskí poslanci.

Primátor Jozef Belický v príhovore spomenul začiatky realizácie projektu s ohľadom na to, že téma zvyšovania energií a hľadanie nových, ekologickejších zdrojov energie je výzvou pre celý svet aj pre Slovensko. „Máme za sebou niekoľko projektov, ktorými sme sa snažili prispieť k tomu, aby sme znížili zaťaženie životného prostredia okolo nás. Jeden z najväčších projektov na zníženie energie je zmena verejného osvetlenia. Po tom, čo sa nám podarilo vymeniť aj všetky zdroje osvetlenia v našich budovách, čo je 12 000 zdrojov za LED diódové – to interiérové osvetlenie sme vyriešili a ostal nám problém verejného osvetlenia, ktoré má neskutočnú spotrebu,“ spomenul primátor Jozef Belický. Práve preto sa rozhodli doklepnúť aj osvetlenie v meste.

Osvetlili priechody

Ako nás informovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, „v rámci prvej etapy sme vymenili 301 svietidiel, v rámci druhej 641 svetiel a v rámci tretej, najrozsiahlejšej sme vymenili 971 svetelných zdrojov. V rámci modernizácie sme zabezpečili LED osvetlením aj 13 priechodov pre chodcov na hlavných ťahoch v meste.“

Zástupcovia bratislavskej spoločnosti vyzdvihli spoluprácu s mestom, ktoré výmenou žiaroviek dosiahlo približne 60% úsporu.

Šetrenie emisií

Konateľ Dušan Kozic zo seneckej spoločnosti, ktorá bola spracovateľom energetického auditu aj projektu zdôraznil, že existujúce moderné osvetlenie je technologicky špičkové riešenie bezdrôtovou komunikáciou správcom mesta pomocou tabletu alebo telefónom, čo znamená okamžitý zásah v prípade problému. „Ročne mesto vie ušetriť viac ako 50 ton emisií CO2. Tým pádom projekt má aj obrovský pozitívny dopad na životné prostredie,“ povedal konateľ Dušan Kozic.

Viditeľné hviezdy

„Okrem takýchto emisií projekt nasmeruje lepšie svetlo a tým pádom zabráni tomu, aby svetlo bolo vyžarované do priestoru, kde si to neželáme. Všetci vieme, že vytvárame niečo ako svetelný smog a pomocou takéhoto osvetlenia, ktoré svieti presne na určené miesto, pod presne určenými uhlami, neosvetľuje oblohu a umožňuje, aby sme na nej videli hviezdy,“ povedal technický riaditeľ spoločnosti, ktorá projekt realizovala, Richard Procik.

FOTO, V Šali ukončili modernizáciu osvetlenia: Ušetria vyše 50 ton emisií CO2
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM