Zlatica Gregorová Rôzne

FOTO: V meste zakotvili cyklisti, dopoludnie venovali charite

Trnavská arcidiecézna charita zorganizovala prvý ročník netradičného podujatia. Chcú pomáhať reálnymi činmi, ktoré budú na osoh.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V meste zakotvili cyklisti, dopoludnie venovali charite
22
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

V stredu 16. augusta 2017 v Šali na Námestí sv. Trojice pristálo niekoľko cyklistov. Trnavská arcidiecéza, pod ktorú naše mesto patrí, konkrétne pracovníci jej charity, zorganizovali podujatie po deviatich mestách s názvom Cyklotúra po Trnavskej arcidiecéze.

Od pondelka 14. augusta do piatka 18.augusta sa zastavujú na námestiach, poskytujú rozhovory aj informácie o arcidiecéze, o pomoci, charite i možnostiach, ako sa osobne zapojiť v prípade, že chcete pomáhať aj vy. V duchu motta "Pomáhať sa má“, avšak nielen preto, ale pretože naozaj chcú a podporujú tých, ktorí to najviac potrebujú.

Deväť miest

„Tento ročník Týždeň charity 2017 sme pripravili v deviatich mestách. Prezentujeme sa, rozdávame letáky, uskutočňujú sa rozhovory. Prechádzame cez mestá Trnavskej arcidiecézy. Cez Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Sereď, Šaľu, Komárno, Dunajskú Stredu, Galantu a končíme v piatok v Trnave. Cieľ akcie je priblížiť služby charity, našu pomoc, prečo to robíme, angažujeme sa v sociálnych službách. Chceme, aby nás ľudia poznali a chápali ako otvorenú organizáciu. Aj preto sme prizvali aj iné organizácie, pomáhajúce ľuďom v núdzi," povedal nám riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity, Miroslav Dzurech.

„Naša aktivita tento rok je jednoduchá. Ide o pilotnú akciu. Máme stan, rozdávame letáky o našej činnosti. V každom meste sa stretávame aj s hlavnými predstaviteľmi mesta. Práve teraz ideme na stretnutie s primátorom Jozefom Belickým,“ dodal riaditeľ.

360 kilometrov na bicykli

Vedeniu mesta prinesú zdravicu, aby o tejto ich aktivite vedeli. Chcú diskutovať aj o tom, ako sú sociálne služby rozvinuté. Čo by bolo nutné vylepšiť, prípadne vymyslieť k prospechu ostatných. A aké majú doterajšie ohlasy na podujatie?

Podľa slov Miroslava Dzurecha ide o ich prvú takúto akciu. „Spájame deväť miest, symbolicky ale aj reálne ich spájame cyklopúťou. Je nás 6 cyklistov z mesta do mesta. Spolu prejdeme 360 kilometrov a v každom z nich prinášame pozdrav. Odohrali sa už desiatky rozhovorov s obyčajnými ľuďmi, čo by očakávali, čo ako vnímajú, čo by potrebovali.“ Najmä v tom je podstata spoločensko – športového podujatia.

Národný týždeň charity

Sú plní odhodlania a už sa tešia na budúcoročné podujatie. O rok by už chceli zapojiť aj iné diecézy a vznikol by Národný týždeň charity so skutočnými skutkami, ktoré by sa (nielen počas neho) udiali ako napr: upratať park, pomôcť chorému človeku a pod. Už dnes vraj cítia, že ľudia sú a budú nápomocní.

FOTO: V meste pristáli bicykle, dopoludnie venovali charite
22
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM