Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO: V domčeku je milá výstava, dušičkové lampáše priniesli aj deti

Pracovníci Ponitrianskeho múzea v Nitre a Domu ľudového bývania pripravili na aktuálne obdobie výstavu. Uvidíte vyše tridsať diel.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V domčeku je milá výstava, dušičkové lampáše priniesli aj deti
Foto: Zlatica Gregorová

V priestoroch Domu ľudového bývania v Šali v týchto dňoch môžete vidieť zaujímavú zbierku. Organizujú ju už druhý rok práve v tomto období, keď si uctievame pamiatkou svojich blízkych zosnulých. Typickou súčasťou tohto sviatku sú sviečky, ktoré zapaľujeme nielen na hroboch, ale aj doma. Spolu s lampášmi sú hlavnou témou aktuálnej výstavy.

Zapojiť sa mohol každý

Organizátori ešte v októbri ponúkli možnosť, zapojiť sa do podujatia. Vlastnoručne namaľované sklenené poháre stačilo vyzdobiť podľa svojej fantázie a osobne ich priniesť do šalianskeho domčeka. Výstava je nainštalovaná v interiéri historického objektu a po zhasnutí svetiel a zapálení sviečok pôsobí naozaj veľmi tajomne.

A koľko dielok tu môžete vidieť? „Do výstavy sa tento rok zapojili tri školské zariadenia – Detský svet Marie Montessori, Základná škola s materskou školou P. Pázmáňa v Šali a žiaci z Gymnázia Juraja Fándlyho. Návštevníci tu môžu vidieť približne 30 lampášikov. Z toho žiaci priniesli 14 kusov a ešte jedna pani prispela svojimi siedmymi dielami,“ povedala lektorka Veronika Resoövá.

Svetielkujúce originály

Výstava je pestrá, každý jeden lampáš je originál a zdobené sú rôznymi motívmi ako napr. : pavúky, kvetinové motívy, čipka a iné. Podľa Veroniky sa do tejto aktivity mohlo zapojiť viac záujemcov. „Mrzí ma, že sa nezúčastnilo viac škôl. Zapojiť sa mohlo viac detí aj dospelých,“ konštatuje lektorka. I ona prispela do výstavy svojim lampášikom s kvetinovým motívom.

Výstavu Dušičkové lampáše si v priestoroch Domu ľudového bývania v Šali môžete pozrieť do 11. novembra 2017.

FOTO: V domčeku je milá výstava, dušičkové lampášiky priniesli aj deti
28
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM