Zlatica Gregorová Samospráva

FOTO, Strecha šalianskej radnice bude zelená: Vysadia ju tujami aj rozchodníkmi

Budova Mestského úradu v Šali dostane po rekonštrukcii zelenú strechu. Na špeciálnom substráte tu na ploche 240 m2 budú rásť rôzne rastliny.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Strecha šalianskej radnice bude zelená: Vysadia ju tujami aj rozchodníkmi
Zdroj: Mesto Šaľa

Nebudú tam chýbať tuje menšieho vzrastu, trvalky ani kvetináče s automatickým zavlažovaním. Strecha bude dokončená čoskoro.

Celoročná vegetácia

Substrát sa na strechu naviezol v týchto dňoch. Už čoskoro na ňom bude rásť nová vegetácia. „Tá sa bude skladať z dvoch častí. Priamo na streche bude celoročná vegetácia v podobe rôznych druhov rozchodníkov. Táto zeleň nie je náročná, stačí ju hnojiť raz až dvakrát ročne a vydrží dva až tri týždne bez vody. Rozchodníky prežijú aj v podmienkach, pri ktorých by napríklad trávnik vyschol. Druhú časť budú tvoriť rastliny v kvetináčoch na okrajoch strechy. Tie budú polievané automatickým zavlažovacím systémom,“ vysvetlil realizátor zelenej strechy Anton Pršo.

Práce by mali byť hotové už o niekoľko dní. Po ich dokončení bude strecha mestského úradu pomáhať svojím ochladzovacím efektom zlepšovať klímu v centre mesta.

Zelené strechy

„Tešíme sa, že súčasťou rekonštrukcie mestského úradu je aj táto zeleň. Verím tomu, že sa tento nápad ujme a v budúcnosti budú zelené strechy súčasťou nášho mesta,“ dodal primátor Jozef Belický.

FOTO, Strecha šalianskej radnice bude zelená: Vysadia ju tujami aj rozchodníkmi
6
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM