Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO, Sen Júliusa Morávka sa napĺňa: Salianski výtvarníci vystavujú v radnici

Členovia Klubu výtvarníkov Terra Wag svoju činnosť vykonávajú už roky. Svoj ateliér si vybudovali v priestoroch Kultúrneho strediska Večierka.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Sen Júliusa Morávka sa napĺňa: Salianski výtvarníci vystavujú v radnici
Foto: Zlatica Gregorová

Diela, ktoré vytvoria, prezentujú na viacerých miestach, najčastejšie priamo v kultúrnom stredisku.

Oživia steny

Počas rekonštrukcie šalianskej radnice napadlo mestskému poslancovi Júliusovi Morávkovi, že by umelecká tvorba domácich výtvarníkov mohla mať svoje čestné miesto. Podnetom k výstave mali byť biele steny úradu, kde by sa farebné obrazy veľmi dobre vynímali. Cieľom bolo dosiahnuť, aby sa aj tí občania mesta, ktorí sa ťažšie dostanú do kultúrneho strediska alebo inde, kde umelci vystavujú, mohli potešiť pohľadom na tvorbu výtvarníkov.

Estetický zážitok

Slovo dalo slovo a dnes je už v radnici zriadená galéria. Nie je to jedna miestnosť, ale obrazy sú nainštalované na každom poschodí a tiež na podestách budovy. Opýtali sme sa autora nápadu Júliusa Morávka, ako vníma, že obrazy už visia na stenách. „Cítim sa veľmi príjemne, lebo moja predstava bola o tom, že jeden úrad nemá byť len administratívnym centrom, ale má poskytovať aj estetický zážitok. Nielen pre zamestnancov, ktorí sa v priestoroch pohybujú ale aj pre klientov, ktorí prichádzajú,“ priblížil Július Morávek.

Jeho návrhom bolo zriadiť otvorenú galériu, aby sa tu mohli predstaviť Šaľania. V prvom rade išlo o výtvarníkov z Terra Wag, ktorých obrazy by tu mali byť istý čas a potom ich vystriedajú ďalšie. „Koncepcia je postavená tak, aby sa diela menili počas niekoľkých mesiacov. Ďalším vystavovateľom bude Miro Regitko, čo je trochu iný druh výtvarného prejavu, ďalej sa bude prezentovať pedagógovia z výtvarného odboru a malo by sa to oživiť aj sochami,“ skonštatoval Július Morávek.

Iná dimenzia

Neskôr by sa tu mali, po dohode s Igorom Boháčom, vystaviť dobové fotografie starej Šale. To všetko by malo obohatením úradu aj jeho klientov. „Prinesie to inú dimenziu, ktorá tu predtým bola a ja som rád, že myšlienka našla pochopenie u primátora mesta a myslím si, že je to len začiatok,“ dodal Július Morávek.

Dni otvorených dverí

V budúcnosti by sa v úrade mohli konať aj Dni otvorených dverí, kedy sa ľudia budú môcť pozrieť do úradu nielen ako jeho klienti. Ďalším snom niekdajšieho šalianskeho primátora je, aby sa v Šali našlo jedno miesto, kde by domáci umelci mohli prezentovať svoje umenie v stálych expozíciách.

FOTO, Sen Júliusa Morávka sa napĺňa: Salianski výtvarníci vystavujú v radnici
21
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM