Zlatica Gregorová Rôzne

FOTO: Predstavujeme vám Trnovecké mŕtve rameno, obľúbené miesto trsteniarikov

Vlani sme naštartovali seriál o prírodných vzácnostiach v našom okrese. Dnes vám priblížime Trnovecké mŕtve rameno, ktoré je taktiež prírodnou lokalitou - Prírodnou pamiatkou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Predstavujeme vám Trnovecké mŕtve rameno, obľúbené miesto trsteniarikov
Zdroj: Martin Stanko

Aby ste mali predstavu o vzácnych a chránených prírodných lokalitách v okolí nášho mesta, uverejňujeme seriál článkov o nich. Vzniká spoluprácou s Okresným úradom Šaľa, s jeho prednostkou Petronelou Vižďákovou a pracovníkom Okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie Martinom Stankom. Už ste spoznali Bábske, Jahodnianske aj Bystré jazierko. Dnes vám priblížime Trnovecké mŕtve rameno, ktoré je taktiež prírodnou lokalitou – Prírodnou pamiatkou. Jeho územie spravuje Štátna ochrana prírody SR, Správa CHKO Dunajské Luhy.

Prírodná pamiatka

Za prírodnú pamiatku bolo vyhlásené v roku 1983 Nariadením bývalého Okresného národného výboru v Galante zo dňa 9. septembra 1983 o vyhlásení chránených prírodných výtvorov a chránených prírodných pamiatok – parkov v okrese Galanta. Je zaradený do kategórie chránený prírodný výtvor s piatym stupňom ochrany, ako uvádza Záznam z okresného stupňa revízie prírodnej pamiatky Trnovecké mŕtve rameno z 27. júna 2017.

“Prírodná pamiatka Trnovecké mŕtve rameno sa nachádza v k.ú. Trnovec nad Váhom severným až severozápadným smerom 0,5 km od okraja obce medzi štátnou cestou do Nitry a železničnou vlečkou do chemického závodu Duslo a.s. Šaľa. Územná ochrana bola vyhlásená za účelom záchrany posledných zvyškov lužných lesov s charakteris­tickými druhmi vodnej a močiarnej flóry a fauny (rastlín a živočíchov). Územie je dokumentom vývoja a procesov prírodného prostredia okresu,“ informuje úradný záznam Martina Stanka z Okresného úradu Šaľa, odboru starostlivosti o životné prostredie štátna správa ochrany prírody a krajiny.

Flóra a fauna pospolu

Na tomto území sa nachádzajú posledné zvyšky lužných lesov s rozličnými druhmi vodnej a močiarnej flóry a fauny (rastlín a živočíchov). Ako zaznamenal pracovník Okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie Martin Stanko, pri obhliadke prírodnej pamiatky, žijú tu trsteniariky a svrčiariky. K rastlinným porastom územia „patrí vŕba biela, topoľ šľachtený a jaseň úzkolistý. Rastie tu aj agát biely, či orech kráľovský, ktoré pozitívne uzatvárajú chránené územie a oddeľujú ho od ornej pôdy z južnej časti. V kroviskovom podraste topoľa šľachteného sú zastúpené kroviny: Baza čierna a Rašetliak prečisťujúci pre vtáctvo z hľadiska ochrany prírody a krajiny. V chránenom území nie sú zastúpené dreviny bršlena európskeho, vtáčieho zobu, čremchy strapcovitej prispievajúce k zvyšovaniu uživnosti krajiny pre voľne žijúce živočíšstvo a poľovnej zveri.“

Všetky prírodné pamiatky, o ktorých sa dozvedáte z nášho seriálu sú vzácne a treba ich chrániť. Je dôležité zachovať ich v pôvodnej podobe s tamojšou flórou a faunou. Nedotknuté prostredie im poskytuje tú najlepšiu ochranu a pokojnú existenciu pre ich ďalší vývin.

FOTO: Predstavujeme vám Trnovecké mŕtve rameno: Obľúbené miesto trsteniarikov
5
Galéria
Zdroj: Martin Stanko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM