Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO, Podobné kúsky inde nenájdete! Inšpirujte sa textilom aj dielami keramikárov

Pred časom sa v priestoroch Kultúrneho strediska Večierka v Šali konal workshop pre výtvarníkov. Lektorkou bola i mladá umelkyňa.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Podobné kúsky inde nenájdete! Inšpirujte sa textilom aj dielami keramikárov
34
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Ildikó Botková spolu s účastníkmi maľovala na hodváb. V týchto dňoch pozýva na svoju výstavu.

Originálne textílie

Mestské kultúrne stredisko a Klub keramikárov pri KS Večierka v Šali pripravili Výstavu keramických diel a prírodne farbených textílií Ildikó Botkovej. Predstavuje svoju tvorbu prostredníctvom textilných diel, ktoré vynikajú zaujímavým štýlom. Je evidentné, že žiaden iný totožný kúsok na výstave návštevník nenájde. Uvidíte zaujímavo sfarbené tričká, blúzky, kabáty, šatky aj ozdobné vankúše mladej umelkyne Ildikó. Tvorkyňa využíva prírodné, zemité tóny a jemné materiály a výsledok je príjemný na pohľad i na dotyk. Môžete sa inšpirovať pred prichádzajúcimi Vianocami.

Špeciálne tužidlo

Okrem originálnych textílií uvidíte i ďalšie výtvory, ktoré predstavujú šalianski keramikári. Tie vznikli na októbrovom workshope pod dohľadom lektorky Ľuby Mázikovej. „Vo výstave máme obrázky aj fľaše, kde keramikári využívali techniku Paverpol. Využívali sme pri nej klasické obväzy. Dielo nakoniec vyzerá ako kovové, pričom je to obyčajné plátno,“ vysvetľuje kultúrna referentka KS Večierka Katarína Gáborová.

Každý účastník workshopu robil tri diela. Podarilo sa vytvoriť zaujímavé fľaše, pričom využívali zlatú, medenú a bronzovú farba. Ako Katarína ďalej prezradila, záujemcovia pokračovali výrobou originálnych módnych doplnkov. „Robili sme šály z prírodného hodvábu, kde sme používali listy zo stromov, lupienky a prírodné farbivá. I tu platí, že nie je možné vytvoriť dva rovnaké motívy,“ dodala Katarína Gáborová.

Trinásť hláv

Napokon sa umelcom podarilo vytvoriť netradičné tašky. Namáčali ich do indiga a využili pri tom taktiež rôzne prírodné materiály, ktoré vytvorili zaujímavý batikovaný vzor. Šalianski keramikári vytvorili aj špeciálne dielo, ktorého zaujímavosťou je, že je na ňom stvárnených trinásť hláv zúčastnených tvorcov. Umelecké skvosty si môžete pozrieť do 14. decembra 2018 v Kultúrnom stredisku Večierka v Šali.

FOTO, Ildikó Botková vystavuje v Šali: Inšpirujte sa textilom i keramikou
34
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: sala.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM