Zlatica Gregorová Šport

FOTO, Mladé jazdkyne s koňom Plutom excelovali na európskom podujatí

Voltižéri z Lángovho Dvora v Trnovci nad Váhom ani počas horúceho leta nespia na vavrínoch. Kým ostatní športovci aspoň trochu oddychujú, jazdci zo šalianskeho okresu poctivo trénujú.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Mladé jazdkyne s koňom Plutom excelovali na európskom podujatí
Zdroj: archív OZ Farao

Veľkou oporou, ktorá ani tentoraz nesklamala, bol kôň Pluto.

Popri Majstrovstvách Európy, ktoré sa konali v maďarskom meste Kaposvár rozhodol organizátor, že usporiada aj medzinárodné preteky pre deti, ktoré nemôžu súťažiť za juniorov. Ako nám povedala trénerka z Lángovho Dvora Vladimíra Lenčéšová, hneď ako v januári rozhodnutie organizátora zverejnili na FEI stránke sa trénerka rozhodla, že tam pôjdu za každú cenu. „Ukázať našim dvom malým zverenkyniam (ktoré jediné z nášho klubu môžu vekovo štartovať na medzinárodnom poli atmosféru šampionátu. Nakoľko sa šampionáty konajú väčšinou veľmi ďaleko a cesta s koňom je nákladná bola to úžasná šanca,“ priblížila Vladimíra Lenčéšová.

Riadna príprava

Ako ďalej prezradila trénerka Vladimíra nášmu portálu, naposledy so staršou dcérou cestovala na šampionát do francúzkeho LeMans dva dni a dve noci takže miesto konania vzdialené cca 4,5 hod s koňom bola pre nich malina. I keď všetko nebolo také ružové, ako si členovia výpravy priali. Pred pretekom bolo potrebné natrénovať čo to dá a vysúťažiť najlepšie umiestnenie. Pred šampionátom zvolili taktiku dvojitého tréningu. Dcéra Vladimíry Lenčéšovej – Emka Dudonová každý deň Pluta pripravila v sedle  a potom sa venovali rýchlemu voltížnemu tréningu.

„Pluto je profesionál vo všetkých smeroch  a tak cesta, ustajnenie aj prísna veterinárna prehliadka prešli úspešne bez zaváhania. Na prvý štart sa nám išlo ťažko. Nástrahy obrovskej obrazovky, ktorá žiarila koňom do očí pri kruhu , hlasno cvakajúce aparáty profesionálnych fotografov, neskutočné teplo v hale a nervozitu však Plutík prefiltroval a dievčence v ňom našli užasnú oporu,“ priblížila Vladimíra Lenčéšová.

Emkina premiéra

Premiéru na medzinárodnom podujatí si užila aj prvá súťažiaca Emka Dudonová. I keď neurobila žiadnu vážnu chybu, malinké odchýlky od perfektného výkonu jej stačili na 10.miesto. Druhá nastúpila Emka Sýkorová, ktorá preteká mala už premiéru na takomto podujatí za sebou minulý rok. medzinárodne už druhý rok, čo bolo zrejmé aj z jej vystúpenia. Podľa slov Vladimíry Lenčéšovej, precízne odcvičená povinná zostava s malým zaváhaním v stoji jej vyniesla 5.priečku. Výprava tak mala ďalší dôvod na radosť.

Zničená hriva

Na druhý deň si však kôň Pluto postavil hlavu a dal najavo, že preteky ho už nebavia. Utiekol z opracoviska, užíval si voľný beh, pri ktorom sa parádne spotil i keď ho Laura každé ráno od 6.00 hod. kúpala. Dokonca sa mu podarilo zničiť dokonale vypracovaný účes. Napriek tomu sa dal do svojho súťažného módu a pomohol dievčatám k pekným výsledkom. Ako prezradila Vladimíra Lenčéšová: "Téma voľnej zostavy Emky Dudonovej – labuť žialiaca za svojim druhom jej vyniesla 9.miesto a tým si polepšila o jednu priečku. Téma voľnej zostavy Emky Sýkorovej rozdvojenej osobnosti plus obtiažnosť zostavy vyniesla Emku na neuveriteľné prvé miesto.“

Trénerka i dievčatá splnili, čo si predsavzali. Obrovská radosť nad víťazstvami a to, že sa, podľa slov trénerky Vladimíry, malému klubu bez veľkej haly podaril takýto husársky kúsok spôsobili, že si to všetko museli ešte overiť.

Potom už počuli slovenskú hymnu a všetko bolo jasné. Emka Sýkorová na koni Ejfél Pluto s lonžérkou Vladimírou Lenčéšovou sa stali dokonca víťazmi CVI Kaposvár.

FOTO, Mladé jazdkyne s koňom Plutom excelovali na európskom podujatí
9
Galéria
Zdroj: archív OZ Farao
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM