Zlatica Gregorová Samospráva

FOTO, Mestský úrad, ako ste ho nevideli: Na oknách budú žalúzie so senzormi

Objekt šalianskej radnice už od vlaňajška pripomína živé stavenisko. I keď sa tu nestavalo od základov, nenájde kút, ktorý by neprešiel úpravou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Mestský úrad, ako ste ho nevideli: Na oknách budú žalúzie so senzormi
Foto: Zlatica Gregorová

Z vonkajšej strany už to naberá modernejší ráz, útroby úradu sú už poriadne pomenené. Už na jeseň tohto roka by malo byť všetko tip – top a úrad by už mal opäť slúžiť občanom.

Termín prác na rekonštrukcii budovy mestského úradu je stále platný. I keď sa vyskytli isté prestoje, tie sa podarilo stavebnej firme dobehnúť a tak nič nestojí v ceste postupne budovu modernizovať. Ako to vidí primátor Mesta Šaľa Jozef Belický?

Októbrové sťahovanie

„Rekonštrukcia je v plnom prúde. Najväčšia časť práce je za nami. Lebo obvykle najprácnejšie a najdôležitejšie je to, čo vôbec nevidieť. Sú umiestnené nové rozvody, kúrenie, vzduchotechnika, ktorá už je nainštalovaná, už sú tie najťažšie práce za nami. Už sú tie ťažké murárske práce vykonané. Teraz prídu veci, ktoré si všimne aj verejnosť, bude sa robiť fasáda, budú sa vybieľovať steny, už to budú viditeľnejšie práce, s ktorými pôjdeme až do finále a verím, že stihneme termín. Že v októbri sa začneme sťahovať späť do budovy," konštatuje Jozef Belický.

Robotníci pomaly montujú fasádne prvky, ktoré budú v troch vrstvách, plechovej, kontaktného systému a švajčiarskych dosiek. Ako dodal Norbert Valentin zo stavebnej spoločnosti, stavba postupuje podľa plánu.

Panoramatický výťah

Čo sa týka stavby, sú ukončené všetky búracie práce. Po poschodiach sú urobené rozvody elektrické, je tu okolo 40 km káblov. Sú urobené rozvody kúrenia, klimatizácie, na streche sú už osadené vzduchotechnické jednotky, ktoré budú zabezpečovať čerstvý vzduch. Momentálne prebieha výstavba výťahovej šachty, kde bude osadený panoramatický výťah,“ informuje Norbert Valentín.

Aktuálne sa umiestňujú okná na poschodiach a potom prejdú na prízemie, následne pristúpia k úprave fasády. Okná budú sivej farby, teraz je ich osadených asi 65%. Zaujímavosťou bude podsvietenie okien, ktoré podľa slov Norberta Valentína bude vytvorené špeciálnymi LED pásikmi. Tie vytvoria atmosféru podvečer. Niektoré časti interiéru ostanú, ako boli. Týka sa to aj stoličiek v zasadacej miestnosti. Podľa primátora ich bude stačiť opraviť a doladiť k vynovenému priestoru.

Žalúzie podľa počasia

Celý interiér úradu má aj o niečo znížený strop, čo opäť prispeje k ekologickejšej nižšej spotrebe pri vykurovaní. Okrem toho pracovníci stavebnej firmy aktuálne montujú aj špeciálne kastlíky. Tie budú patriť k žalúziám. Žalúzie z druhej, slnečnej strany budú riadené senzormi, ktoré sa budú pravidelne otvárať a zatvárať podľa počasia.

FOTO, Mestský úrad, ako ste ho nevideli: Na oknách budú žalúzie so senzormi
49
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM