Zlatica Gregorová Rôzne

FOTO, Mestskí policajti zo Šale súťažili v Oroszlány: Získali obdiv aj 1.miesto!

Spolupráca Mesta Šaľa a jeho zahraničného partnera trvá už dlhšiu dobu. Predstavitelia oboch miest ju utužujú organizovaním rôznych podujatí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Mestskí policajti zo Šale súťažili v Oroszlány: Získali obdiv aj 1.miesto!
Zdroj: archív Elišky Vargovej

V lete v Šali na jazdeckom podujatí varili guláš a piekli langoše ženy z Organizácie oroszlánskych Slovákov spolu s členkami Jednoty dôchodcov v Trnovci nad Váhom. Len nedávno sa pre zmenu z maďarského mesta vrátili naši mestskí policajti.

Banský deň

Maďarskí partneri z Komárňansko – ostrihomskej župy totiž opäť zorganizovali športovú akciu, na ktorú si pozvali aj šalianskych strážcov zákona. Svoje sily a kondíciu si preverili počas Banského dňa. I keď sú už členovia mestskej polície v Oroszlány varení – pečení, v športových výkonoch im nikto nič nedaruje. Aj tu však dokázali svoju šikovnosť a silu.

Tlačili vozík

Banský deň sa uskutočnil 1. septembra 2018 v maďarskom Oroszlány. Súťažnou discplínou bolo, ako aj po iné roky, tlačenie vyše tristokilogramového banského vozíka. Ten sa využíval na prepravu ťažených nerastov, rúd, uhlia a stavebných materiálov.

V tomto maďarskom meste je vozík hlavnou hviezdou športového podujatia, ktorého sa šalianski policajti zúčastňujú od roku 2016.

Svoje kvality predviedli v spoločnosti 21 tímov. Banský deň je významnou udalosťou v našom partnerskom meste a nenechajú si ho ujsť ani domáci či pozvaní hostia.

Spolu s mestskými policajtmi sa do Maďarska vybral aj šaliansky primátor Jozef Belický a členovia Detského folklórneho súboru Šaľanček.

1. miesto spoza hraníc

„Pozvanie na podujatie dostala aj Šaľa. Jedinou podmienkou pre priamych zúčastnených na súťaži bolo: nebáť sa fyzického výkonu. Veď piati mali čo robiť, aby vozík dotlačili do cieľa. Chalani z Mestskej polície v Šali tlačili vozík cez hlavnú ulicu v Oroslány, pričom im fandil aj primátor Šale Jozef Belický, náčelník šalianskej mestskej polície Peter Krokavec a nechýbali podporné výkriky ani od členov Detského folklórne súboru Šaľanček,“ priblížila hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová. Policajti si vyslúžili obdivné pohľady aj mimoriadne ocenenie. Získali totiž 1. miesto spomedzi zahraničných účastníkov!

Ľudové tradície

Po športovej časti sa súťažiaci aj pozvaní hostia mohli potešiť vystúpeniami domácich aj hosťujúcich súborov, spevákov aj s ukážkami ľudových tradícií a zvykov z tej ktorej oblasti. Návštevou partnerského mesta Šaľa utužuje vzťahy a kontakty, vďaka ktorým môže do života obyvateľov priniesť niečo nové, inšpiratívne.

FOTO, Mestskí policajti zo Šale súťažili v Oroszlány: Získali obdiv aj ocenenie
12
Galéria
Zdroj: archív Elišky Vargovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM