Zlatica Gregorová Samospráva

FOTO, Mesto Šaľa spustilo veľa projektov: Ktoré už splnili a čo chcú dotiahnuť?

Počas uplynulého roka sa mestu podarilo viacero významných počinov. Nie všetko však dospelo do zdarného konca a niektoré projekty stále zostávajú výzvami.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Mesto Šaľa spustilo veľa projektov: Ktoré už splnili a čo chcú dotiahnuť?
29
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Okrem vybudovania skateparku, multifunkčného ihriska či bežeckého oválu deťom a mládeži pribudli aj relaxačné miesta pre dospelých. Okrem toho mnohé staršie objekty dostali novú tvár a ďalšie sú na čakacej listine. Prinášame vám prehľad niektorých veľkých vecí, ktoré sa mestu Šaľa v roku 2018 podarili i tie, na ktoré príde rad neskôr.

Horná ulica aj byty

Horná ulica: V lete 2018 sa po mnohých peripetiách začala rekonštruovať deravá ulica, ktorá svojím povrchom mátala motoristov. V pláne bola už skôr, práce sa však zdržali kvôli administratívnym náležitostiam aj protestov občanov. Tí sa nechceli zriecť svojich predzáhradiek a tak bolo potrebné dospieť k obojstrannej spokojnosti zo strany mesta i občanov. To sa nakoniec podarilo a počas horúceho leta bola časť ulice zreparovaná. Ďalší kus práce pred bytovkami zrealizujú tento rok.

Mestské byty: Výstavba prvých 34 bytov sa podarila v stanovenom termíne. Bytové domy, vedľa nemocničného parku v Šali na Kráľovskej ulici, majú prislúchajúce parkovacie miesta a boli zariadené štandardnou výbavou. Mesto si byty zobralo do podnájmu, takže z obyvateľov sú nájomcovia jednej, dvoch alebo troch izieb. Výstavba je 6,5 mil. investíciou, ktorú časť tvorí úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania aj príspevok Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Nájomcovia sa sťahovali koncom novembra 2018. Ďalších 116 bytov majú dokončiť v tomto roku.

Rekonštrukcia mestského úradu: So schvaľovacím procesom k stavebným prácam sa začalo ešte v roku 2016. Radnica rozbehla všetky aktivity k zdarnému priebehu. Tie však na dlhý čas zmarili byrokratické postupy, ktoré znamenajú nekonečné čakacie doby. Mesto získalo nenávratný finančný príspevok a na sklonku roka 2017 sa úradníci sťahovali do náhradných priestorov. Potom začali stavebné práce, ktoré vzhľad budovy zmenili na moderný. Počas prác stavebníkov prekvapili zazimované netopiere a iné malé zvery, ktorým našli nový domov. Po dokončení prác v novembri 2018 radnicu slávnostne otvoril primátor Jozef Belický a občania ju už využívajú v plnej miere.

Na bicykloch

Cyklotrasa: V septembri 2018 sa začalo aj s výstavbou „Cyklotrasy za zamestnaním do priemyselného areálu“. Jej dĺžka je 3,433 km a šírka približne 3 metre s 216 parkoviskami pred šalianskym Duslom. Občania Šale sa tak do práce dostanú pohodlne a najmä ekologicky na dvoch kolesách.

Lesopark: Vlaňajšie leto bolo aktívne aj v oblasti prác na vzniku očakávaného lesoparku. Robotníci vyťali staré konáre a priestranstvo neďaleko Váhu v blízkosti šalianskeho mosta presvetlili. Projekt aktivistov OZ Petra Bošňáka, Šaľa – Tvoje mesto v spolupráci s Mestom Šaľa nabral reálne kontúry a dnes už sa tam možno pokojne poprechádzať. V areáli sú osadené smetné koše, drevené lavičky na oddych aj relaxačné prvky a ping – pongový stôl.

Začaté projekty

Obchvat mesta Šaľa: Ďalší veľký projekt je stále na polceste. Po množstve petícií nespokojných občanov Šale, intervencií primátora Jozefa Belického do nášho mesta prišiel minister dopravy Arpád Ersék, minister financií Peter Kažimír aj vtedajší podpredseda vlády SR Peter Pellegrini, ktorí občanov i vedenie mesta ubezpečili o súčinnosti vo výstavbe obchvatu. Začalo sa s výkupom pozemkov a Slovenská správa ciest v týchto aktivitách ďalej pokračuje.

Dopravný generel: Pôvodné normy, ktoré pokrývali dopravnú situáciu v meste – dopravný generel, boli už poriadne zastarané. S rýchlym rozvojom dopravy a pribúdaním vozidiel je pokojná premávka v Šali iba veľkým snom motoristov tadiaľ prechádzajúcich. Staré normy už zďaleka neobsahovali aktuálne cestné parametre a tak sa na jeseň 2018 pod dohľadom  dopravného inžiniera Tibora Schlossera spustilo sčítanie dopravy. Všetky poznatky budú podkladom pre spracovanie nového dopravného generelu.

Polopodzemné kontajnery: Ekologický projekt s modernými polopodzemnými kontajnermi priniesla svojim občanom šalianska samospráva. S ich umiestňovaním sa začalo vo Veči na jeseň 2018. Smetiaky majú moderný dizajn a veľká časť je ukrytá pod zemou. Občania ich začali využívať. Nie všetci však pochopili možnosti tohto zberu. Najviac sa to prejavilo počas uplynulých sviatkov, kedy bolo okolo kontajnerov porozhadzované množstvo odpadu, ktorý tam nepatril. Okrem výhod moderného zberu sú negatívom zle odparkované autá, ktoré bránia plynulému vývozu odpadu. Druhá časť projektu – osádzanie kontajnerov v Šali by mala pokračovať v tomto roku.

V pláne

Plánovaná modernizácia šalianskeho kultúrneho domu, zriadenie školských učební, revitalizácia vnútrobloku vo Veči, vybudovanie športovo – relaxačného areálu Šaľa – Jozefov aj kúpaliskom a zimným štadiónom a ďalšie sú tohtoročnými výzvami, ktoré by mesto postupne chcelo naplniť.

Foto: ilustračné

Mesto Šaľa spustilo vlani veľa projektov: Ktoré už splnili a čo chcú dotiahnuť?
29
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM